Zeleni pojas oko Sremske Mitrovice štit od aero zagađenja. Na mestu divlje deponije 100 sadnica lipe

Od strane Ozon
0 komentar

Lokalna samouprava u Sremskoj Mitrovici počela je veliki posao realizacije projekta “Velika sadnja – Zeleni prsten” u kojem će u gradu i oko njega biti posađeno 2008 sadnica raznog drveća. Početkom novembra počela je prva faza  „Velike sadnje“. 2008 sadnica biće posađeno do kraja godine kako bi se formirao zeleni prsten oko Grada. Broj 2008 nije slučajan , nego simboličan, jer je  Sremska Mitrovica 2008. godine dobila status Grada.

Sremska Mitrovica je napredovala sa urbanizacijom i ima manje zelenih površina, teže je disati sa povećanjem broja automobila, svakodnevno se ugrožava životna sredina. Povećanje broja sadnica plan je Mitrovačke građanske zelene grupe, kako bi se povećao kvalitet življenja. U planu je sadnja 80.000 novih stabala, najviše četinara, kao najboljih apsorbenata štetnih materija.

Jedno drvo može za godinu dana upije 4,5 kg polutanata iz vazduha, a oslobodi 145 kilograma kiseonika. Izuzetno je značajan i odabir vrsta sadnica, naime reč je o javoru i on pripada vrsti drveća koja emituje fitoncide, odnosno čestice koje uništavaju mikroorganizame iz vazduha. Ova vrsta sadnica, pored četinara će biti i najbrojnija u formiranju zelenog pojasa oko grada Sremska Mitrovica.

U petak će biti posađeno još 100 sadnica gledicie ( vrsta lipe) na prostoru pored puta ka Velikim Radincima. Ovde će se ozeleniti prostor na kome je bila divlja deponija, a učešće u ozelenjavanju prostora u okviru projekta“ ACT“ (AKT) i saradnje Grada Sremska Mitrovica, uzele su „Regionalna inicijativa Srema“ iz Rume, švajcarska organizacija “ Helvetas“ i Regionalna razvojna agencija.

Izvođenje ozelenjavanja ulica i putnih pravaca u Sremskoj Mitrovici vršiće se prema planu sadnje u okviru projekta koji je izradilo lokalno Javno preduzeće „Urbanizam“. Prema projektu, fokus je na ozelenjavanju oboda industrijskih zona i Regionalne deponije „Srem-Mačva“, a ove godine biće obuhvaćene ulice Marka Aurelija, Rumski drum, Jarački put, zona regionalne deponije i glavna gradska obilaznica u severnom delu grada.

Cilj akcije je formiranje zelenog zaštitnog pojasa oko industrijskih zona i oko regionalne deponije.

Zahvaljujući ovakvim akcijama Sremska Mitrovica dobija više zelenih površina, očekujući da će ozelenjavanje u kombinaciji sa gasifikacijom i ostalim ekološkim merama, kroz nekoliko godina Mitrovici obezbediti epitet „zelenog grada“.

Možda Vam se svidi i