Za školarce praznici se spajaju

Od strane Ozon
0 komentar

Uskrs se ove godine se slavi 24. aprila po pravoslavnom, a 17. aprila po katoličkom kalendaru. U pitanju je jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Uskrs se uvek slavi u nedelju i ne može da bude pre 4. aprila, ali ni posle 8. maja, a zanimljivo je da će se 2025. godine preklopiti katolički i pravoslavni u istom danu, 20. aprila. Po crkvenom kalendaru, Vaskrs se slavi tri dana.

Ove godine, katolici Uskrs praznuju od 15. do 18. aprila 2022. godine pa su petak, 15. april, i ponedeljak, 18. april 2022. neradni dani.

Pravoslavci će biti slobodni od petka, 22. aprila, 23. aprila je poslednji dan Velikog posta, Vaskrs pada 24. aprila, a neradan je i ponedeljak, 25. april 2022. Prodavnice obično rade skraćeno na Veliki petak, na dan Uskrsa ne rade, a u subotu i ponedeljak rade normalno.

Vernici obeležavanje „najradosnijeg hrišćanskog praznika“ počinju već u Veliki četvrtak 21. aprila, koji je po biblijskom predanju poslednji dan Isusove slobode kad se desila i legendarna Tajna večera. Veliki petak je ove godine 22. aprila i nosi sećanje na raspeće Isusa Hrista. 

Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti, je 23. aprila, da bi 24. aprila osvanula nedelja, Uskrs ili Vaskrs, kojim se slavi Isusov povratak u život. Srpska pravoslavna crkva obeležava drugog dana Vaskrsa – Vaskršnji ponedeljak, pa je i 25. april neradan dan.

Drugi dan nakon Uskrsa naziva se Svetli ili Uskršnji utorak, ali tad će već biti slobodni samo oni koji uspeju da povežu Uskrs sa neradnim danima za 1. maj. Praznik rada takođe donosi produženi vikend i četiri slobodna dana u nizu. Prolećni raspust zato ove godine počinje u petak, 22. aprila 2022, a završava se u utorak, 3. maja, pa će prvi školski dan biti 4. maj.

Možda Vam se svidi i