Biti ugostiteljski radnik ili ne?

Od strane Ozon
0 komentar

Poziv konobara za mnoge je usputna i prolazna stanica, brza dnevnica ili džeparac. Ali, mnogi ipak žele da im ovaj posao bude životni posao.

U Sremskoj Mitrovici smer “Ugostiteljski tehničar”, je prvi korak prema profesionalnom bavljenju ovim poslom, a oni koji se odluče da upišu ovaj smer u Ekonomskoj školi “9. Maj” posao uostiteljskog radnika, žele da ga rade čitav svoj radni vek.

Za Šimonji Aleksandra i Krstinu Plisnić ovaj smer doneo je dosta znanja, nova poznanstva i osim znanja, naučili su kako je raditi direktno sa ljudima, što je. kako kažu, stariji profesionalci, najteži zadatak ove profesije, a znanje najvažnije.

Želja Aleksandra je da nauči i da svoje znanje upotrebi „preko“

Aleksandar Šimonji ima 18 godina, smer ugostiteljski tehničar je upisao zato što je video kako se u inostranstvu može živeti od ovog posla a ova škola pružila mu je sve što je on očekivao.

“U prvoj godini nismo imali praksu po restoranima, u drugoj godini je to polako krenulo, bio sam uposlen po prvi put i tako sam zavoleo ovaj posao. Najteže na praksi jeste uspostaviti komunikaciju sa gostom, dolazite da radite sa ljudima, iz škole, samo sa teorijskim znanjem  i ulazite u potpuno novi svet. Meni je lično prvi kontakt bio opušten, upoznao sam se sa objektom, radom kolega i meni je bilo dobro.” priča Aleksandar.

Aleksandar dodaje da do sada nije imao problema sa ljudima i da su Mitrovčani vrlo uljudni. On ne želi da ostane na srednjoj školi, pa njegovi planovi idu dalje. Plan mu je da u Vrnjačkoj Banji upiše Fakultet za hotelijerstvo i turizam i nastavi da se edukuje u ovom poslu. “Dopada mi se i kreativnost barskog poslovanja. To je jedan od najboljih načina da proputujete svet a ja bih to voleo. Pravim koktele u šejkeru, čašama za mešanje i običnim čašama.” govori Aleksandar.

Krstina nije bila sigurna da je školovanje za ugostitelja dobar izbor, ali vremenom zavolela je ovaj posao kroz praksu

Krstina Plisnić takođe pohađa ovaj smer ali je njena priča u potpunosti drugačija. U početku joj se ovaj smer nije dopadao, želela je da se prebaci ali kako je vreme prolazilo uvidela je da je ovaj smer ipak dobar za nju pa se odlučila i da ga završi.

“Upoznala sam dosta prijatelja kroz praksu i ovaj posao. Nikada nisam imala problema sa ljudima, bilo je pijanih gostiju ali mi niko nikada nije dobacivao.” rekla je Krstina.

Ipak, nakon završetka srednje škole, Krstina se ne vidi u potpunosti u ovom poslu i želi da upiše kriminalistiku.

Razredni starešina Albert Major kaže da su Mitrovčani zainteresovani za ovaj smer prvenstveno zbog mogućnosti zapošljavanja a svake godine oko 30 učenika upiše ovaj smer.

Struktura gostiju i njihovo ponašanje, prema njegovim rečima, bolje je nego u nekom ranijem periodu pa se za ovaj smer odlučuju i ženske osobe što to pre nije bio slučaj.

Kakav je posao ugostiteljskog tehničara?

Dočekuje goste, smešta ih, upoznaje sa izborom jela i pića, prima narudžbine, poslužuje, naplaćuje i ljubazno ih ispraća. Priprema i aranžira prostor za ručavanje. Vodi računa o urednosti i higijeni inventara u ugostiteljskom objektu, kao i o svom izgledu. Radi u smenama, ponekad noću, u zatvorenim prostorijama, otvorenim terasama i baštama. Radi stojeći i u pokretu. Pri radu može biti izložen većim koncentracijama duvanskog dima. Ugostiteljski tehničar radi složenije i odgovornije poslove, ima mogućnost napredovanja i direktnu prohodnost na strukovne ili akademske studije iz oblasti ekonomije, turizma, hotelijerstva itd. Konobar može nastaviti studije isključivo na visokim hotelijerskim školama strukovnih studija.

Budućnost

Da je danas biti konobar veoma popularno zanimanje, poznato je svima. Ne samo zbog prirode posla već zbog nedostatka radnika.

Ugostiteljska „industrija“ nakon pandemije donela je mnoge promene, pa i ugostiteljstvu. Sve je manje konobara za stalni radni odnos, dok je posla sve više. Na oglasima za posao ima više slobodnih mesta za radnike u ugostiteljskim objektima, ali zainteresovanih za rad je manje nego ikada pre. Zbog nedostatka kvalifikovanih radnika vlasnici restorana nude veće plate. Na osnovu statističkih podataka, prosečno vreme čekanja na zaposlenje ugostitelja do 2019. godine je bilo oko četiri godine. Sada se ugostitelji zapošljavaju odmah nakon završetka školovanja.

Možda Vam se svidi i