Vučić o Kosovu i projektu Jadar: Priština srušila Vašingtonski sporazum, naše moći su male, ali život je borba

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Priština, zahtevom za prijem u članstvo Saveta Evrope, pokazala da je srušila Vašingtonski sporazum.

 On je upitao predstavnike međunarodne zajednice zbog čega pozivaju Beograd na razgovore, „kada kosovski Albanci sruše sve ono što potpišu“.

Brutalno su ga pogazili i pregazili, ne sekiraju se ni za šta. Posle 10 godina gaženja Briselskog sporazuma sada su zgazili i Vašingtonski sporazum a Rezoluciju 1244 (saveta bezbednosti UN) nikada nisu ni poštovali„, rekao je Vučić na otvaranju Sajma automobila.

Vučić je rekao da ne zna da li Priština ima većinu za ispunjenje tog zahteva, ali da prosta računica govori da mogu da očekuju oko dve trećine glasova ukoliko ih podrže samo one zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova. „Dobili su sada podršku SAD i za ulazak u Partnerstvo za mir.

To je pritisak na ovih pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost i poziv Srbiji da i mi to učinimo. Ali sve to njima ne vredi previše ako ne dobiju ‘zeleno svetlo’ od Beograda i Srbije„, rekao je Vučić. 

On je rekao da će u petak u 11 časova biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj će biti razmatrano i to pitanje, ali da on smatra da Srbija ne treba da bude nervozna već da treba da pokaže da je spremna da pruži snažan odgovor i da se bori i čuva svoju zemlju. Vučić je dodao da ne očekuje nikakvu reakciju Zapada po pitanju poteza Kosova. 

Oni su mnogo jači, ne mislim na Prištinu nego na njene mentore, one koji su ih rodili i ljuljaji i koji ih i danas održavaju. Ključne zapadne zemlje vode ovu igru. Mi smo mala i slobodarska zemlja i pokušaćemo da se na miran i diplomatski način tome suprotstavimo. Naše moći su male, ali život je borba. Nema povlačenja i predaje niti sklanjanja pred ucenama i ultimatumima„, rekao je on. Predsednik Srbije je dodao da se na tom slučaju pokazalo pravo lice onih koji su u prethodnom periodu stalno pominjali evropske vrednosti i zalagali se za međunarodno pravo. 

Pokazali su da oni nemaju te evropske vrednosti i da medjunarodno pravo poštuju samo onoliko koliko mogu da ga iskoriste u svom interesu„, rekao je Vučić. Vlada Kosova održala je elektronsku sednicu na kojoj je načelno odobrila inicijativu za članstvo u Savetu Evrope. 

Savet Evrope je najstarija međuvladina organizacija u Evropi čija je osnovna svrha da obezbedi saradnju i jedinstvo među svojim članicama u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava„, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da za sada nema ništa od realizacije projekta „Jadar“ kojim je bilo planirano otvaranje rudnika litijuma kod Loznice.

On je na otvaranju Sajma automobila u Beogradu, na pitanje novinara, da li je odluka o obustavljanu projekta „Jadar“ bila pogrešna, s obzirom na to da je na sajmu prikazan velik broj električnih automobila koji koriste litijumske baterije, rekao da „za sada nema ništa od projekta ‘Jadar'“.

„Svaki put kada o tome kažem jednu reč oni kažu ‘aha Srbija se sprema da prevari nekoga'“, rekao je Vučić.

Dodao je da se „niko ne sprema da prevari nekoga, ali da ne treba da mu oduzimaju pravio da misli i ima mozak“.

Vučić je rekao da je nekada u lozničkom kraju bilo 25.000 ljudi, a danas 6.000, najviše 7.000, pa će da ih pita „koliko će da ih ostane za godinu, dve ili tri“.

„Da smo radili drugačije mogli smo da imamo 150.000 ili 200.000 stanovnika u celoj Loznici, za sedam-osam do deset godina. Ali kajanje je za neko drugo vreme, sada idemo da radimo neke druge stvari i da se borimo za našu zemlju“, rekao je Vučić.

Izvor Beta Foto Ozon

Možda Vam se svidi i