Radmila Tojić će uskoro brinuti o bezbednosti vaše hrane

Od strane Ozon
0 komentar

Danas se u parku pored Katoličke crkve održalo gradsko takmičenje iz prve pomoći za osnovne, srednje škole kao i za petliće, učenike do četvrtog razreda osnovne škole.

Na takmičenju je učestvovalo između 40 i 50 takmičara.

Ova gradska aktivnost održava se svake godine a naredno takmičenje je Pokrajinsko.

Branislav Vuletić, saradnik Crvenog Krsta i član Upravnog odbora rekao je da je popularizacija poznavanja mera prve pomoći dobra stvar, da je to nešto na čemu treba raditi i da treba podizati svest i širiti znanje u ovoj oblasti.

“Sve škole su iskazale želju i nadamo se da će ovo iz godine u godinu biti na sve većem nivou. Deca dobijaju diplome i skromne nagrade.” dodao je Vuletić.

Konstantin Stevanović, učenik Pinkijeve škole došao je sa svoja četiri vršnjaka prvenstveno da nešto nauči i da se zabavi, ima želju da ostane pri Crvenom Krstu i pomaže.

Radmila Tojić će nakon završetka školovanja ispitivati hranu koju mi jedemo, ona se odlučila za ovako human posao jer je njena želja bila da njen posao bude u laboratoriji.

“Dosta sam čula o ovoj školi, privukao me je rad u laboratoriji ali i to šta ja unosim u sebe. Bitno mi je zdravlje i želela sam da znam šta se sve radi sa hranom koju mi jedemo. Posavetovala sam se sa ljudima koji su upisali ovaj smer i to me je kupilo. Došla sam u školu, obukla mantil, ušla u laboratoriju i shvatila da je to za mene, ovde sam se pronašla.” priča Radmila.

Radmila je završila osnovnu školu “Veljko Dugošević” u Rumi.

Radmila kaže da Rumu voli, da je to njeno mesto ali da kada je u pitanju njen životni poziv i ono čime želi da se bavi do kraja života, Sremska Mitrovica je imala ono što je njoj trebalo.

“Imala sam strah, nisam znala da ću se snaći, krajem osmog razreda počela sam da gajim ljubav prema hemiji. Kada sam krenula u prvu godinu krenuli smo od ispitivanja brašna, soli i šećera, nakon toga smo prešli na kompleksnije namirnice a posmatranje kroz mikroskop je jedna od mojih omiljenih aktivnosti. U školi učim više vrsta hemije, neorgansku, organsku, analitičku i hemijsku. Uzorke odmeravam u čašice, prenosim u normalan sud, čekam da dođe do rastvora, titrišem, ukoliko pogrešim, titrišem ponovo, dok sam u srednjoj školi ima prostora za grešku, posle baš i nisam sigurna.” rekla je Radmila.

Radmila želi da upiše Tehnološki fakultet, da svoje znanje u radu sa hranom i radom u laboratoriji podigne na viši nivo a sebe kroz godine vidi samo u laboratoriji.

Prehrambeni tehničar je stručnjak za rad u prehrambenoj industriji. U neposrednoj proizvodnji:

• organizuje i kontroliše rad linije za proizvodnju,

• neposredan je saradnik inžinjera prehrambene tehnologije. U laboratoriji, gde je predmet proučavanja sirovina, poluproizvod ili proizvod, vrši ispitivanja:

• organoleptička,

• fizičko-hemijska,

• radiobiološka,

• mikrobiološka.

Možda Vam se svidi i