Vreme tokom septembra promenljivo

Od strane Ozon
0 komentar

Do četvrtka pretežno sunčano i toplo, a zatim nestabilno uz češću pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila. Od vikenda osetno svežije vreme.

Relativno hladno uz povremene padavine verovatno do 14. septembra, nakon čega stabilniji i topliji period, dok je nakon toga moguće novo pogoršanje.

Do četvrtka posle podne nad našim delom Evrope domniraće polje anticiklona donoseći stabilno i toplo vreme. Jaka ciklonska aktivnost koja će sadržati ostatke tropskog ciklona (uragana) će zahvatiti zapadne obale Evrope i ka nama će u prednjoj strani tog ciklona priticati topao vazduh. Samo ponegde može biti ređe pojave lokalnog pljuska, pre svega danas i u sredu.

Noći i jutra će biti sveža, ponegde uz maglu, dok će tokom dana preovlađivati pretežno sunčano i suvo uz dnevne maksimume od +24 do 30, a u četvrtak ponegde i oko +32 stepena Celzijusa.

Do četvrtka posle podne nad našim delom Evrope dominiraće polje anticiklona donoseći stabilno i toplo vreme. Jaka ciklonska aktivnost koja će sadržati ostatke tropskog ciklona (uragana) će zahvatiti zapadne obale Evrope i ka nama će u prednjoj strani tog ciklona priticati topao vazduh. Samo ponegde može biti ređe pojave lokalnog pljuska, pre svega danas i u sredu.

Noći i jutra će biti sveži, ponegde uz maglu, dok će tokom dana preovlađivati pretežno sunčano i suvo uz dnevne maksimume od +24 do 30, a u četvrtak ponegde i oko +32 stepena Celzijusa.

U petak tokom dana promenljivo oblačno, svežije i nestabilno uz lokalnu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova. Vetar severozapadni i u zoni pljuskova može biti vrlo jak do olujan. Najmanje nestabilnosti u toku dana na istoku i jugoistoku regiona gde se one očekuju tak kasno posle podne ili uveče. U petak dnevni maksimum od +23 na severozapadu do oko +29 na jugoistoku regiona.

Za vikend će ka nama sa severozapada strujati osetno svežiji i povremeno vlažan vazduh, dok se u nedelju računa i na formiranje slabog, visinskog, ciklona nad jugoistokom Evrope.

U takvim okolnostima subota bi trebalo da bude promenljiva, vetrovita, relativno sveža i nestabilna uz povremenu pojavu grmljavinskih pljuskova, pre svega na istoku i nad planinskim delom regiona.

Duvaće umeren, na severu povremeno i jak severozapadni vetar. Nedelja jugu, jugozapadu i središnjim predelima donosi novo pogoršanje uz kišu i pljuskove, ali za sada još nije jasno koliko daleko na sever će se taj sistem pružiti, kaže Čubrilo.

Dnevni maksimum za vikend od +18 do +25 stepeni Celzijusa.

Večernje novosti

Možda Vam se svidi i