Vozači, oprez, kazne za letnje gume od 1. novembra su 20.000 dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Upotreba zimske auto-opreme u slučaju snega, leda i poledice na putevima, obavezna je od 1. novembra, prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Zakon je dobro poštovati kako bismo izbegli nepotrebne sankcije, ali poštovati pravila važno je i radi bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

U Pravilniku o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkih uslova za vozila u saobraćaju na putevima, navodi se da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju da budu opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Pod zimskom opremom se podrazumevaju pneumatici za zimsku upotrebu, lanci, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka, a obavezni deo je i lopata.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme da bude manja od četiri milimetra. Osim toga, na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

Ukoliko vas zaustavi policija i nemate potrebnu zimsku opremu, službenik će vam najpre narediti da upotrebite opremu. Ukoliko vozač ne postupi po naredbi policijskog službenika, vozilo će biti isključeno iz saobraćaja ili će biti upućeno na put gde se ne zahteva upotreba zimske opreme. Osim toga, dobićete i novčanu kaznu.

Kazna za vozače ukoliko nemaju zimske gume iznosi od 10.000 do 20.000 dinara, dok je kazna za preduzetnike od 50.000 do 200.000, a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara.

Možda Vam se svidi i