Vasilj Ševo: Od utorka počinju „Novembarski dani 2022“. Ove godine bogatiji program

Od strane Ozon
0 komentar

Program manifestacije „Novembarski dani 2022“ kao i prethodnih godina, za ljubitelje kulturnih dešavanja, biće bogat i raznovrstan.

Načelnik za sport i kulturu grada Sremska Mitrovica, Vasilj Ševo izjavio je da je ove godine kalendar lepši i bogatiji nego prethodni. On je rekao da mnogo truda uloženo da se istaknu prave vrednosti u kulturi i da veruje da će građani ispratiti sva dešavanja.

Da je program manifestacija tokom „Novembarskih dana“ odličan dokaz je kalendar u kome se najavljuju programi, ove godine potrudili smo se da je manifestacija prilagođena svim uzrastima a istovremeno obeležavamo važne datume za naš grad. Od 1. novembra do 30. novembra traju novembarski dani. Obeležićemo godišnjicu oslobođenja Mitrovice u Prvom i Drugom svetskom ratu i Mitrovdan – gradsku slavu. Obeležićemo i bitne datume za naš grad, kao što je 1. novembar, 5. novembar, pored Dana oslobođenja Mitrovice, praznovaće 8. novembar kao Dan grada. Ovogodišnje programe za Novembarske dane koncipirali smo tako što osim promocija knjiga i književnih večeri, pozorišnih prestava, organizujemo i proslavu 60 godina postojanja škole ”Petar Krančević“ uz nastupe horova , a ove godine jedna od najvećih manifestacija je i koncert “Rock El Clasico”  proslavljenog violiniste Stefana Milenković i čuvenog svestranog umetnika Dr Nele Karajlić  koji će se održati koncert 2. novembra. Za monodramu “Na Drini ćuprija” u izvođenju Tihomira Stanića, se traži karta više. Naime, ova monodrama je rađena po romanu našeg nobelovca Iva Andrića, Tihomir Stanić ovu monodramu igra već 21 godinu, on prenese emociju na publiku, monodrama koju sugrađani žele da pogledaju u velikom broju i za nju treba nabaviti kartu na vreme, rekao je Ševo.

Načelnik za sport i kulturu, Vasilj Ševo, dodaje da će tokom novembra meseca, Sremska Mitrovica biti centar kulture za Srem i da je program koji je organizovan tokom svih 30 dana prilagođen svim uzrastima.

Povodom Mitrovdana, Dana grada i gradske slave Sremske Mitrovice u Sabornom hramu Svetog Dimitrija, biće održana sveta arhijerejska liturgija, a svečana sednica grada Sremska Mitrovica biće održana u konferencijskoj sali hotela „Srem“, kojoj će se pridružiti i prijatelji iz drugih gradova. Izdvojio bih i predstavu ”Pošteni provalnik“, u kojoj glume glumci iz filma ”Montevideo“, a takođe tu je i izložba slike ”Krug“. Ova slika, bila je u selekciji, kao jedna od deset Vozarevićevih slika, sa kojima su se Lazar i Jugoslavija predstavili na 9. Bijenalu u Sao Paolu. Ovo je remek-delo Lazara Vozarevića, slika ’’Krug’’, koja je preko 50 godina bila u jednoj od najznačajnjih umetničkih kolekcija na svetu, kolekciji Dejvida Rokfelera Slika „Krug“, biće izložena u Galeriji Lazar Vozarević. Ovo je samo jedan deo kalendara „Novembarski dani“, organizovana su i takmičenja za decu u muzeju Srema, otvorena vrata Lapidarijuma, deca će tokom „Novembarskih dana“ učiti o istoriji svog grada. Svi poklonici umetnosti besedništva imaće prilike da uživaju u tradicionalnom festivalu besedništva. Kalendar Novembarskih dana je pun zanimljivih priča o kulturno – istorijskom nasleđu, kulturnih dešavanja i obeležavanja značajnih datuma za grad Sremska Mitrovica, objašnjava Vasilj Ševo.

Ševo se zahvalio Centru za kulturu”Sirmiumart“ kao tehničkoj podršci i kompaniji „Metalfer Steel Mill“ društveno odgovornoj firmi, gde su zaposleni građani Sremske Mitrovice, kompaniji koja je prepoznala važnost „Novembarskih dana“ i Sremskoj Mitrovici i građanima poklonila koncert “Rock El Clasico” .

Možda Vam se svidi i