Volim te isto kao da si mi sin… – Predstava o žrtvama nasilja odigrana u Mitrovačkom Pozorištu

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA I ove godine Centar za socijalni rad „Sava“ u Sremskoj Mitrovici učestvuje u obeležavanju globalne kampanje “16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA PREMA ŽENAMA”. U organizaciji Centra za socijalni rad, juče je odigrana predstava “Rođene” koja za temu ima borbu protiv diskriminacije i nasilja.

Predstava „Rođene“, govori o problematici društvenog položaja žena različitih profila, nivoa obrazovanja, finansijskog i društvenog statusa, koje imaju samo jednu dodirnu tačku – žrtve su nasilja.

Ovo je najaktuelnija tema, ne samo tokom obeležavanja 16 dana aktivizma, priključili smo se kampanji kao i svake godine, kako bi približili važnost rada na temu diskriminacije i nasilja. Dogovorili smo se o saradnji sa Šidskim Pozorištem, u sklopu obeležavanja 16. dana aktivizma i predstava je odigrana. Ova predstava ostavlja snažan utisak. Statistika kaže da je svaka druga žena doživela psihičko a svaka četvrta fizičko nasilje. Kroz ovu predstavu pokazano je, a nama je bila i namera, da prikažemo kako izgleda problem iz ugla žrtve. Takvi problemi se ne dešavaju samo u filmovima, problemi su stvarni, rekao je Branislav Vukmir, direktor Centra za socijalni rad „Sava“ u Sremskoj Mitrovici.

Predstava “Rođene” bavi se problemom neželjene ženske dece. Кod nas još uvek nije iskorenjen stav prema polu d eteta, s obzirom da je za veliki broj porodica bitno da dete bude muškog pola kako bi nasledilo prezime, produžilo lozu i ostale patrijahalne i tradicionalne fraze. Nije retko da se roditelji obraćaju svojoj ćerki ili da joj tepaju “sine moj”. Poruka je jasna “volim te isto kao da si mi sin”. Ako ćerka mora da bude “sin” da bi bila voljena, onda izražavamo jednu u kulturi ukorenjenu diskriminaciju prema ženskoj deci.

Кako ističe Cvetin Aničić, režiser, ovakve teme se u šidskom amaterskom pozorištu kroz scenski izraz obrađuju već 15 godina, a u želji da se dopre do svesti društva o tome da na nasilje ne možemo ostati nemi. „Mi ovom predstavom jasno dajemo do znanja da pol deteta nije bitan, jer svako dete zaslužuje da bude voljeno. Predstava se bavi ćerkama, očevi hoće više sina nego ćerku, ćerka se zove “sine moj”. Imam dve ćerke i tako ih nikad nisam oslovio. Ova tema je tabu, mi živimo u patrijarhalnom društvu, to je latentno nasilje.  Nikako ne treba stavljati na vagu važnost pola deteta, jer dete je jednostavno produžetak naše vrste koje mora da se “zaliva” ljubavlju i pažnjom kako bi bujalo kroz život.

Aničić je naglasio da se predstava emituje 18 put, a glumice su devojke koje pohađaju Srednju školu.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Žena bez siromaštva i nasilja“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i