Visoke temperature i u avgustu

Od strane Ozon
0 komentar

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da će biti toplo i u avgustu i poslednjih dana jula te da će temperature ići preko 35 stepeni, što se smatra „ekstremno visokim temperaturama“.

Todorović je podsetio da su izuzetno topli dani bili krajem juna i početkom jula, kada je zabeleženo i preko 37 stepeni, a maksimum toplote je bio u subotu, kada je u Beogradu bilo 39 stepeni, a u nekim mestima i do 40 stepeni.

– Što nije rekordna temperatura. Oborili smo u subotu datumski rekord za 23. jul. Ako poredimo Beograd, koji ima najduži niz podataka, temperatura do subote, prethodni rekord je bio 37,3 – istakao je meteorolog.

On je napomenuo da smo daleko od temperaturnih rekorda koji su zabeleženi 2007. godine.

– To je 24. jul 2007. godine. U Beogradu je bilo 43,6, a za područje Srbije – Smederevska Palanka 44,9. I u drugim mestima je bilo preko 40, mislim da samo u par mesta nije zabeležen rekord – naveo je Todorović.

Istakao je da u narednom periodu ne može da isključi visoke temperature do kraja leta, pošto su, kako je naveo, vremenske prilike nepredvidive.

– Pregurali smo polovinu leta. Biće toplo i u avgustu i poslednjih dana jula. Biće sigurno temperatura preko 35 stepeni, što se smatra ekstremno visokim temperaturama. U petak je takva jedna prilika, to je 29. jul. Neće biti kao 23. jula, pred promenu vremena sa blagim osveženjem sa pljuskovima i grmljavinom. Tako da bi, na primer, u nedelju, ponedeljak i utorak maksimalna temperatura bila između 27 i 32 stepena, što je oko prosečnih vrednosti unazad decenijama – rekao je Todorović.

Možda Vam se svidi i