Više se ne isplati preko Drine po gorivo, cene iste ili više nego u Srbiji

Od strane Ozon
0 komentar

Stanovnici pograničnih mesta u Srbiji godinama su prelazili reku Drinu i u Bosni i Hercegovini punili rezervoare s gorivom. Međutim, rast cena naftnih derivata u BiH i njihovo ograničavanje u Srbiji doveli su do toga da se ova praksa više ne isplati. Kao ni kalkulacija da na putu do Grčke u rezervoaru imate tek toliko da stignete u Severnu Makedoniju i tu dopunite benzin. Kako stvari trenutno stoje, Crna Gora ima najnižu cenu benzina, a i dizel je među najjeftinijim u regionu. Istovremeno, u Srbiji građani plaćaju najskuplje gorivo do sada.

Građani Srbije od 1. jula do narednog petka plaćaju najskuplje gorivo do sada, iako je njegova cena ograničena, pa se za litar benzina od 95 oktana mora platiti 1,75 evra, dok dizel košta 1,86 evra.

S druge strane, u ostalim državama regiona u kojima su cene takođe regulisane, došlo je do pojeftinjenja za nekoliko evrocenti ili su one ostale na istom nivou.

Hrvatska je mere ograničenja cena, koje ne važe za benzinske pumpe na autoputu, produžila na još dve nedelje i cene su ostale iste – benzin je 1,79, a dizel 1,74.

Onima koji su na proputovanju kroz Hrvatsku treba napomenuti da gorivo ne toče na pumpama na autoputu, jer se tu cene razlikuju i za 20 evrocenti u odnosu na one u naseljenim mestima.

U Sloveniji je posle drastičnog skoka cena došlo do pojeftinjenja od nekoliko evrocenti, pa benzin košta 1,72 evra, a za litar dizela se mora dati 1,81. 

Benzin od 95 oktana je trenutno najjeftiniji u Crnoj Gori gde košta 1,70 evra, a i dizel je jeftiniji nego kod većine suseda s cenom od 1,73 evra.

Severna Makedonija, koja je dugo važila za idealno mesto za punjenje rezervoara na putu ka Grčkoj, sada se isplati samo onima koji voze dizelaše. To je ujedno i najveće pojeftinjenje u odnosu na zemlje regiona, pošto je dizel sa prošlonedeljnih 1,78 pao na 1,69. Benzin je, međutim, tek neznatno pojeftinio i sada košta jedan evrocent manje – 1,77 evra.

Bosna i Hercegovina je jedina država bivše SFRJ koja nije ograničila cene goriva i one na pumpama variraju do 10 evrocenti. Tako je benzin od 95 oktana najjeftini u Federaciji i košta 1,75 evra, dok je u Republici Srpskoj cena 1,77. Na nekim pumpama cena ide i do 1,83 evra.

Kada je dizel u pitanju on je jeftiniji u RS (1,82), a u Federaciji se za njega mora izdvojiti i do 1,93 evra.

eKapija

Možda Vam se svidi i