VIDEO Vučiću počeo drugi predsednički mandat: Nova vlada do kraja jula

Od strane Ozon
0 komentar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije, i time započeo još jedan petogodišnji mandat.

Vučić je, kao i za prvi mandat pre pet godina, zakletvu položio na Ustavu Srbije i na Miroslavljevom jevanđelju, najstarijem sačuvanom ćiriličnom rukopisu.

Zakletvu je položio pred starim sazivom skupštine, pošto još nisu proglašeni konačni rezultati parlamentarnih izbora održanih takođe 3. aprila 2022. godine, a u zakonu stoji da se skupština sastaje ako nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu.Svečanom polaganju zakletve prisustvovali brojni gosti, među kojima su premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade, patrijarh SPC Porfirije, bivši predsednici Srbije Tomislav Nikolić i Milan Milutinović, nekadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić.

Prisutni su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, član predsedništva BiH Milorad Dodik, javna tužiteljka Zagorka Dolovac, direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik generlaštaba Milan Mojsilović, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i sudske vlasti.

 Posle polaganja zakletve hor je otpevao himnu Srbije, a predsednik države započeo je obraćanje prisutnima. Vučić je nakon polaganja zakletve izjavio da očekuje da će nova vlada biti formirana do kraja jula i da će početi konsultacije sa partijama čim bude formiran novi saziv parlamenta. Vučić je naglasio da će u intenzivne konsultacije ući sa predstavnicima svih političkih stranaka koje su ušle u parlament. 

„Formiranje nove vlade je od presudnog značaja, moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima možemo opet da budemo oštećeni“, upozorio je Vučić i dodao da veruje da će budući mandatar doneti odluku da Vlada bude manjinski inkluzivna. „Da u njoj budu Mađari, Bošnjaci, Hrvati, Romi i predstavnici svih nacionalnosti koji žele dobro ovoj zemlji i imaju samo jednu otadžbinu i beskrajno je vole, kao i mi“, rekao je Vučić.  Aleksandar Vučić drugi put je izabran za predsednika u prvom krugu izbora 3. aprila, kada je osvojio 2.224.914 glasova, što je 58,59 odsto.

Možda Vam se svidi i