Vesela mašina u Laćarku. „Medicina za život“

Od strane Ozon
0 komentar

Ovih dana je kod porodice Ćetojević iz Laćarka izuzetno radno i veselo, a kajsija se pretvora su u kvalitetnu rakiju.

Rakija naše nacionalno piće koju svaki domaćin pravi najbolje i skoro svaka kuća peče na kazan. Saša Ćetojević Ćeta iz Laćarka, u svojoj „veseloj mašini“ pravi rakiju, redom, kako koje voće dođe na red.

Rakija se može pripremati od raznih vrsta voća, a domaćin ovo alkoholno piće na sasvim prirodan način peče od kajsije za koju se ove godine odlučio skupa sa svojim prijateljima. Pripreme za pokretanje kazana za pečenje rakije, poznatog i kao “vesela mašina”, počele su pripremanjem voća.

Sada, kaže, peče oko 100 litara. Rakiju će ostaviti za kućnu upotrebu, slavu ali i ostavlja, čuva, kada se ćerke odluče za udaju, dodaje uz osmeh.

Kako je objasnio, tradicionalno mu je, da uz mačinu koji je nazvao „veselom mašinom“, pravi društvo mnogo prijatelja dok se peče ovogodišnji rod šljive ili kajsije. Trnutno je tu Zoran Zarić, na smenu smo oko „vesele mašine“ koju pozajmljuje od prijatelja.

– Ova tradicija nam je najvažnija, okupimo se svi, uz lepo druženje obavimo sav posao. Mi rakiju pravimo za sebe, ona nije za prodaju. Ovo je naša „domaćica“ koju poklanjamo familiji i dobrim prijateljima – kaže Ćetojević.

Rakija ne miruje u buretu, a pogotovo u stomaku, ali ova naša nije agresivna, neće da se svađa, tako da pevajte i igrajte, kaže domaćin.

Možda Vam se svidi i