Uz edukaciju i sport do zdrave životne sredine

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas je u PSC “Pinki” održan edukativno sportski događaj “Zero waste – Budi deo igre – Čuvajmo našu planetu”. Ova manifestacija je najveća manifestacija u Evropi.

“Sportski savez Grada Sremska Mitrovica domaćin je prelepog programa zajedno sa Sportskim igrama mladih, ovaj program je usmeren ka održivom razvoju, ekologiji, reciklaži i zaštiti životne sredine. Ovo je najlepši primer gde ćemo pokušati decu da naučimo da se u svojoj sredini ponašaju lepše i da vole svoj grad, prirodu, život i da se bave sportom.” rekao je generalni sekretar Sportskog saveza Crnić Nemanja.

Na ovom događaju pojavilo se oko 500 dece.

Nikoleta Laćarac je jedna od učesnica u ovom programu  i ona je danas naučila kako da zaštiti okolinu, gde se baca otpad i kako se štedi i čuva voda.

Edukativni modeli su podeljeni u 4 dela:

1) Vazduh i voda – Vrste i izvori zagađivača, načini zagađivanja vode i vazduha i zaštita vode i vazduha od zagađivanja.

2) Planeta Zemlja, biodiverzitet i klimatske promene – raznovrsnost živog sveta na Zemlji, klimatske promene kao rezultat globalnog zagrevanja.

3) Otpad – Reciklaža i ponovna upotreba neopasnog otpada, razumevanje značaja adekvatnog upravljanja otpadom, razvijanje navika primarne selekcije – selekcija otpada, tehničko kreativna reciklaža – primena odbačenog neopasnog otpada u proizvodnji novih korisnih predmeta.

4) Zeleni poligon – Nova takmičarska disciplina u okviru Dunav osigarenje sportske igre mladih sa motoričkim zadacima primerenim uzrastu takmičara.

Možda Vam se svidi i