Uredba o ograničenju cena naftnih derivata na snazi od sutra

Od strane Ozon
0 komentar

Na nedavno završenoj sednici usvojena je i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na “evro dizel” i “evro premijum BMB 95”, koja će sutra stupiti na snagu i važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Odluka je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, saopštavaju iz Vlade, a s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata.

Vlada Srbije danas je usvojila odluku kojom se osigurava i snadbevenost naftnim derivatima u Srbii, ali i ograničenje većeg skoka cene. Kako je saopšteno, država će da se odrekne 20 odsto akcize, a odluka će od stupanja na snagu 11. marta važiti 30 dana, tj. do 11. aprila. Trgovcima će biti ograničena marža na šest dinara, ukinuta će biti i carina na uvoz sirove nafte, a sve to znači da i vozači neće plaćati mnogo veću cenu goriva nego što plaćaju danas. 
Trgovcima će biti ograničena marža na šest dinara, ukinuta će biti i carina na uvoz sirove nafte, a sve to znači da i vozači neće plaćati mnogo veću cenu goriva nego što plaćaju danas.

Cena barela na svetskom tržištu danas je pala. Emirati su intervenisali sa dodatnim količinama nafte na svetskom tržištu, pa se spustila na 116 dolara za barel. Ipak, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić, to su i dalje „nenormalne cene“.

Trenutno je na snazi Uredba kojom su zamrznute cene benzina na 171 dinar, a dizela na 179 dinara. Ovakva računica, nije bila pogodna za mnoge pumpadžije, posebno one male, koji su poslovali sa ozbiljnim gubicima jer je nabavna cena premašivala prodajnu za više od deset dinara. Činjenica je i da nabavne cene goriva svakodnevno rastu i da to znači i veće cene za nas.

Možda Vam se svidi i