Poljoprivrednici na pijaci oslobođeni obaveze fiskalizacije

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarstvo finansija povodom uvođenja novog modela fiskalizacije, čija je primena obavezna od 1. maja, još jednom pojašnjava da su od te obaveze oslobođeni poljoprivredni proizvođači koji svoje proizvode prodaju na pijačnim tezgama, ukoliko nisu registrovani kao preduzetnici kod Agencije za privredne registre.

Za razliku od navedene kategorije poljoprivrednih proizvođača, ministarstvo posebno ukazuje na to da obavezu fiskalizacije imaju oni koji se bave preprodajom robe na pijačnim tezgama, sa ciljem suzbijanja sive ekonomije i onemogućavanja nelojalne konkurencije koja zbog takvog načina poslovanja postoji na tržišta, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, predstavnici Ministarstva finansija mesecima unazad su kontinuirano u kontaktu sa onima koji obavljaju delatnost na pijacima, kao i da je deo njih koji se bave preprodajom robe već prijavio poslovni prostor koji se nalazi na pijaci i po tom osnovu ostvario pravo na subvenciju za kupovinu novih fiskalnih uređaja.

Rok za prelazak na novi model fiskalizacije je najkasnije 30. april 2022. godine i neće biti odlaganja tog roka.

Do sada je oko 130.000 obveznika fiskalizacije prijavilo svoje poslovne prostore za prelazak na novi model.

Novom uredbom, koja će se danas naći na sednici Vlade Srbije, biće otvoren novi rok za prijavu za subvencije, od 15. marta do 5. aprila ove godine.

Ministarstvo poziva još jednom sve obveznike fiskalizacije da se prijave za subvencije i da što pre pređu na novi model, te da ne čekaju poslednji rok, koji ističe 30. aprila.

Možda Vam se svidi i