Pripadnici Čuvarske službe Nacionalnog parka Fruška Gora i Vatrogasne brigade iz Šida i Sremske Mitrovice nakon nekoliko sati borbe sa vatrom uspešno su ugasili požar koji je popodne buknuo na lokalitetu Lipovača u okviru Nacionalnog parka.

Pogledaj OVDE

toku današnjeg dana 29.07.2022.god u popodnevnim časovima buknuo je požar na lokalitetu LIPOVAČA, u granicama Nacionalnog parka. Požar je zahvatio čak 15 ha mlade šume bagrema. Čuvarska služba JP „Nacionalni park Fruška gora“ i Vatrogasne brigade iz Šida i Sremske Mitrovice nakon nekoliko sati borbe sa vatrom uspešno su ugasili požar koji je usled prisustva blagog vetra pretio da se proširi. Zahvaljujući dugogodišnjoj bliskoj i uspešnoj saradnji Čuvarske službe JP NPFG, MUP i Vatrogasnih brigada, i ovog puta usledila je brza reakcija, a nakon izlaska na teren istragom je utvrdjeno da je uzrok požara sasvim izvesno posledica ljudskog faktora.Meštani sela Berkasovo pomogli su nadležnima u gašenju požara.

Požar koji je zahvatio 15 hektara mlade šume bagrema pretio je da se proširi zbog blago vetra.

Istragom je utvrđeno da je uzrok požara sasvim izvesno ljudski faktor, zbog čega će Nacionalni park podneti prijavu protiv NN lica, a Komisija će utvrditi štetu.

Apel iz Nacionalnog parka svim građanima je da se odgovorno ponašaju u prirodi i prema prirodi jer nepažnjom i neodgovornim postupcima mogu izazvati požare koji oduvek predstavljaju veliku opasnost za šumske ekosisteme.

Poručuju i da će neodgovornost prema prirodi biti pravno procesuirana i strogo kažnjena.

Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“ apeluje na sve građane, da se odgovorno ponašaju u prirodi i prema prirodi jer nepažnjom i neodgovornim postupcima mogu izazvati požare koji oduvek predstavljaјu veliku opasnost za šumske ekosisteme. Vatra se nakon loženja na mestima gde je dozvoljeno mora ugasiti i dobro proveriti da li je ugašena. Opuške od cigareta nikako ne bacati u prirodu i kroz prozor automobila tokom vožnje.

Možda Vam se svidi i