Učenici i nastavnici ekonomske škole „9. maj“ u Španiji – Erazmus+ projekat „Tiny Steps for Great Changes“

Od strane Ozon
0 komentar

U periodu od 30.05 – 03.06. učenici i nastavnici ekonomske škole „9. maj“ iz Sremske Mitrovice, učestvovali su u drugoj mobilnosti u okviru Erazmus+ projekta „Tiny Steps for Great Changes“.

Domaćin ove mobilnosti je bila škola Ins Torreforta, iz Taragone u Španiji. Pored ekonomske škole i domaćina, u mobilnosti su učestvovali i partneri iz Portugala, Italije i Rumunije. Učesnici su bili učenici drugog razreda koji su članovi tima za ovaj projekat: Milica Mirković 2e, Marija Marinković 2e, Benjamin Adrović 2fa, Anja Smoljanović 2fa, Maša Strniša 2pa i Lazar Novak 2u i nastavnici Gordana Bućan – nastavnik kuvarstva i Neda Tović – nastavnik engleskog jezika i koordinator projekta.


Tema ove mobilnosti je bio biodiverzitet i učenici su se kroz različite aktivnosti i rad u međunarodnim grupama upoznali sa biodiverizitetom, kako u Taragoni, tako i u drugim gradovima iz partnerskih država. Svi partneri su prvog dana predstavili aktivnosti koje su sproveli u svojoj školi pre same mobilnosti. U poslepodnevnim časovima je bio organizovan obilazak istorijskog dela grada uz vrlo zanimljivu priču lokalnog vodiča Paka.
Drugi dan je bio posvećen poseti delte reke Ebro koja je pretvorena u nacionalni park sa vrlo zanimljivim sadržajima. Pored informacija koje su dobili od vodiča o delti, biodiverzitetu u njoj, načinu života u prošlosti i sadašnjosti, mogli su i sami da iskuse kako je nekad bilo živeti tamo. Upravljali su čamcima, sejali pirinač i proučavali biodiverzitet tražeći razne životinje.


Trećeg dana mobilnosti je bila organizovana poseta plažama Larga i Tore de la Mora. Na putu do plaže, pešačili su kroz predivnu mediteransku šumu i upoznali se sa rastinjem tipičnim za ove krajeve. Šetnja se završila druženjem i kupanjem na plaži Tore de la Mora. U poslepodnevnim časovima, učestvovali su u radionici o biodiverzitetu posvećenoj leptirima. Gosti radionice su bili studenti univerziteta iz Žirone koji su učesnicima na vrlo zanimljiv način preneli svoja znanja o ovom divnim stvorenjima.
U četvrtak, dan je bio posvećen obilasku Barselone. Nastavnici škole domaćina su učesnicima pokazali neke od znamenitosti ovog grada kao što su čuvena ulica Rambla, Gaudijeva kuća Milo, Katedrala Barselona… U večernjim časovima održana je svečana večera i dodela sertifikata za učenike i nastavnike
Poslednjeg dana mobilnosti učenici su u grupama napisali drugu strofu himne projekta i glasanjem je izabrana najlepša, a zatim su u radionci pravili hotel za insekte od recikliranog materijala.
Celokupan boravak i organizovane aktivnosti su ostavile snažan pozitivan utisak na naše učenike i nastavnike, učvrstili su stara i stvorili nova prijateljstva, poneli lepe uspomene, nova znanja i sa nestrpljenjem očekuju novi susret sa svojim partnerima koji će se održati u Italiji u novembru 2022. godine.

Možda Vam se svidi i