U Tursku avionom uz ličnu kartu

Od strane Ozon
0 komentar

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je Beograd gde je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem potpisao niz sporazuma.

Među njima je i sporazum koji će omogućiti da svi putnici koji iz Srbije avionom idu u Tursku mogu da uđu u tu zemlju uz ličnu kartu i obratno.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić rekao je za Euronews Srbija da se, iako još uvek nema zvaničnog datuma, nada da će sporazum početi da se primenjuje već od oktobra.

On je naglasio da putnici moraju imati biometrijsku ličnu kartu, odnosno onu koja ima čip u sebi, a da će svi koji imaju običnu ličnu kartu i dalje morati da koriste pasoš.

 „Vlada Srbije je već ratifikovala taj sporazum i pretpostavljam da je sada, ovim što je urađeno u Beogradu, omogućeno i turskoj strani da ga ratifikuje. Očekujemo primenu u najskorije vreme“, dodao je Seničić. On smatra da nisu potrebne posebne tehničke izmene na graničnim prelazima, budući da su se do sada biometrijski pasoši bez problema očitavali. 

Podsetimo, građani Srbije sa ličnom kartom mogu da uđu u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, a Vlada je još 9. juna donela Zaključak kojim je omogućila ulazak na isti način u Tursku. 

„Ovim će Turska postati još bliža našim turistima, jer će putovanje biti omogućeno i ljudima koji nemaju pasoš, a mi znamo da barem 20 odsto nema pasoš. Tako će Turska postati jedan od prvih izbora za srpske turiste“, ističe direktor Jute. Važno je naglasiti da ovo važi samo za avionski prevoz, dok oni koji putuju autobusom do Turske moraju imati pasoš zbog prolaska kroz Bugarsku.

Možda Vam se svidi i