U Sremskoj Mitrovici održan seminar o Rimskim putevima i nasledju

Od strane Ozon
0 komentar

ITER ROMANUM predstavlja udruženje koje čine mreža gradova duž rimskog puta: Via de la Plata u Španiji, grad Arlon u Belgiji, Muzej i arheološki park „Alezija“ u Francuskoj, Akvileja u Italiji, Grad Braga u Portugalu i Grad Sremska Mitrovica, kojeg predstavlja gradski Zavod za zaštitu spomenika kulture.

ITER ROMANUM je osnovan 2018. godine sa misijom promocije i širenja znanja o materijalnom i nematerijalnom nasleđu vezanom za rimske puteve, u cilju stvaranja mreže lokaliteta radi kreiranja zajedničkih kulturnih i turističkih sadržaja. Udruženje se zalaže za negovanje kulturnog nasleđa i prirodnih vrednosti (pejzaža), obraćajući posebnu pažnju u svojim aktivnostima na rad sa mladim ljudima i razvijanje kapaciteta „sporih puteva“, povezujući ljude i mesta koja dele zajedničku istoriju i nasleđe.

Učesnicima ovog seminara obratila se gradonačelnica Svetlana Milovanović upoznavši ih bolje sa gradom i aktivnostima lokalne samouprave, a nakon toga su partneri koji su uključeni u projekat predstavili izuzetno spomeničko nasleđe iz rimskog perioda Španije, Belgije, Italije, Francuske i Srbije.

Možda Vam se svidi i