Radionica u Laćarku o ostvarivanju socijalnih prava i zaštite žena

Od strane Ozon
0 komentar

Zamenica republičkog zaštitnika građana Jelena Stojanović i Nadežda Satarić ispred OCD Amity -snaga prijateljstva,  u okviru  evropkog projekta, posetili su selo Laćarak kod Sremske Mitrovice i održali radionicu na temu primenjivanje prava iz evropske socijalne povelje. 

Evropska socijalna povelja (Povelja) je najznačajniji dokument koji reguliše ostvarivanje ekonomskih i socijalnih prava u okviru Evropske unije.

Cilj ove radionice je bio da se zaštitnik građana upozna sa stanjem informisanosti sa pravima iz socijalne-zdravstvene zaštite te rodne ravnopravnosti garantovanih EU socijalnom poveljom, kako se ona poštuju, i koliko su žene srednje i starije životne dobi upoznate sa njima. 

U interaktivnom radu učestvovalo je preko 20 žena iz četiri laćaračka udruženja, i uz vrlo živu diskusiju, gosti iz OCD Amity i republički zaštitnik građana, upoznati su sa stanjem informisanosti žena iz ovih udruženja, u najvećem selu u Srbiji.

Zamenica republičkog zaštitnika građana Jelena Stojanović i Nadežda Satarić ispred OCD Amity, su tokom radionice, upoznali učesnice sa pravima iz Evropske socijalne povelje, kao i o mehanizmima njihove zaštite.

Četiri predstavnice udruženja su popunile veoma detaljne ankete za Kancelariju ombudsmana kojom se do detalja prikazuje socio-zdravstveni i kulturni život ovog sela i opštine.

Lokalnu samoupravu predstavljala je zamenica načelnika za socijalnu zaštitu Slađana Mirčeta, a u OCD Sremske Mitrovice, Kristina Dragišić iz mitrovačkog Caritasa. 

Predsednica Saveta MZ Laćarak, Vesna Skakun i Kristina Dragišić iz mitrovačkog Caritasa organizovale su ovaj skup u prostorijama MZ Laćarak.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Žena bez siromaštva i nasilja“ koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i