U Srbiji od sada moguć neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje

Od strane Ozon
0 komentar

Od 2022. godine parovi koji ulaze u proces vantelesne oplodnje o trošku države imaće neograničen broj pokušaja iz zamrznutog materijala, što do sad nije bio slučaj.

Iako je značaj zamrzavanja jajnih ćelija velik, u Srbiji je ta tema i dalje tabu i samo mali procenat žena se odluči na taj korak. Zamrzavanje jajnih ćelija je proces u kome se kod zdrave mlade žene u anesteziji ili bez nje, vadi jajna ćelija koja se nakon toga zamrzava na -196 stepeni i može da se čuva neograničeno.

Sama procedura traje svega 10 minuta, a garantuje vam da ćete u momentu u kome želite, moći da postanete majka, prenosi RTV.

U Srbiji, čuvanje jajnih ćelija i dalje ne spada u trošak Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i iznosi 500 evra. Najbolje vreme za vađenje jajnih ćelija je od 25 do 35 godine. Za sada, procenat žena koje čuvaju jajne ćelije je izuzetno mali, a taj postupak najčešće koriste parovi koji su u procesu vantelesne oplodnje.

Od ove godine taj proces biće potpuno besplatan i neograničen.

Zamrzavanje reproduktivnog materijala ne odnosi se samo na žene. I muškarci mogu da zamrznu svoj materijal, naročito u vreme pandemije korona virusa koji dokazano, utiče na smanjenje broja spermatozoida kod muškaraca.

Od zamrznutog materijala, procenat preživljavanja je od 60 do 80 odsto, a “bebe sa leda”, kako ih lekari zovu, potpuno su zdrave, poput onih začetih prirodnim putem.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik