Festival „Vila“ održaće se, po prvi put, u Vrdniku, od petka, 3. juna do nedelje, 5. juna.

Na festivalu "Vila" u Vrdniku, Tarja Turunen, Amira Medunjanin i brojne aktivnosti za decu
Foto: Fondacija EPK

U slavu velike srpske heroine prošlosti, pesnikinje, gitaristkinje, novinarke i borkinje Milice Stojadinović Srpkinje, u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, publika će imati priliku da uživa u bogatom kulturnom programu porodičnog festivala „Vila“, i to u jedinstvenom ambijentu Fruške gore u Vrdniku, gde je Milica provela veći deo svog detinjstva.

Ovaj jedinstveni festival se održava prvi put, i to u okviru programskog luka „Heroine“, a ujediniće lokalne i svetske umetnice, heroine današnjice, kroz širok spektar muzičkih, pozorišnih i vizuelnih predstava, radionica i gastronomskih događaja.Od sevdalinki praćenih klasičnim instrumentima, preko popa, do metal muzike – „Vila“ će u Vrdnik dovesti Tarju Turunen, violinistkinju Simon Lamsmu koja nastupa sa orkestrom Kamerata Novi Sad i violistkinju Tabeu Cimerman, bend WarpaintJenny from Ace of Base, ali i regionalne umetnice Natali DizdarKaliopiAmiru Medunjanin uz Vojvođanski simfonijski orkestar, koje će nastupima doprineti bajkovitoj festivalskoj atmosferi.

Heroine čiji se glas daleko čuje, Anica Dobra i Nataša Miljković, čitaće deci bajke i ispričati stare priče u novom ruhu. Osim toga, program za najmlađe obuhvatiće niz radionica, plesnih predstava, književne događaje, koje će deci ulepšati prvi junski vikend. Posetioci će imati priliku da uživaju i u teatru jer će Nataša Ninković i Zoran Cvijanović igrati predstavu „Prah“, u režiji mladog priznatog reditelja Veljka Mićunovića.

Trodnevni filmski program pod vedrim nebom zabaviće i decu i odrasle, te će između ostalih, biti prikazan i jedan od filmova koji je u poslednje vreme pobrao sve simpatije publike – „Leto kad sam naučila da letim“, rađen prema knjizi Jasminke Petrović, u režiji Radivoja Andrića. Dečiji kutak obuhvatiće poligon spretnosti, igre poput bilijara nogom, frizbija, puštanja zmajeva na vetru i bacanja lakih aviončića bez motora, uz animatore koji će decu sve vreme voditi kroz igre. Najmlađi će razvijati različite intelektualne, motoričke, socijalne, čak i emotivne sposobnosti u okviru radionice „Oblutak“ za koju je zadužena Dunja Šašić, potvrđena ekspertkinja u kreativnom radu sa decom. Dečiji program upotpuniće i Rok kamp za devojčice.

Više detalja o samom festivalu, satnicama, mapa sa tačnim lokacijama na fruskogorskavila.rs.

Možda Vam se svidi i