Trešnje se ovih dana traže kao zlato

Od strane Ozon
0 komentar

Prve trešnje sa sremskomitrovačkih plantaža prodaju se po ceni na veliko od 200 do 250 dinara za kilogram.

Ove sezone trešnje su rodile kao nikada pre! Kiša, jedan od najvećih problema u berbi – pucanje plodova, ove sezone nije svima izostao, ali se i ovakve trešnje brzo se prodaju.

Koliku god količinu da imate kada izračunate sve troškove, počev od cvetanja pa do berbe, zarada je ove sezone odlična. Trešnja se uvek dobro držala a ove godine se brzo proda. Koliko danas naberemo, sve se proda, kaže vlasnik plantaže trešanja.

Već danima unazad, berači sa gajbicom u rukama prionuli su na posao u trešnjarima

Trešnja je definitivno zvezda u usponu i voćka koja obećava. Cena od 200 dinara po kilogramu je zadovoljavajuća, ali plodovi moraju biti kvalitetni. Berba trešanja je spor proces, a berači koji beru do pedeset kilograma na dan su odlični, ali cena je ove godine veća. Troškovi berbe izađu do 100 dinara po kilogramu, cena radnika je porasla, 3.500 dinara, što iznosi 400 dinara sat sa ostalim troškovima. Nabere se 50 kilograma za 10 sati. Tokom deset sati radnih, tu su dve pauze po pola sata, pa pauze za cigaretu… radi se efektivno oko osam sati, rekao je Aleksandar Jakšić.

Ove godine trešnja ima solidan kvalitet, bilo je toplo, trešnja je ove sezone brže sazrela. Kad nema kiše trešnja je dobra, kada ti ostane neto 200 dinara, to je dobra cena.

Potražnja za trešnjom ovih dana je velika, kada je dobra roba svi je traže, kada je loša roba neće niko. Poslednjih dana prodaja je porasla, ali i to može drastično da se promeni, nadamo se da neće, dodaje Jakšić.

Dizanje novih plantaža trešanja nije poraslo u ovoj godini, razlog za to je loše prethodne dve godine, zbog loših vremenskih uslova za ovu biljku.

U Sremu ima nekoiko dobrih plantaža, u Šidu, Manđelosu, Krušedol, Sremskim Mihaljevcima, oko deset ozbiljnih plantaža sa zasadom trešnje.

Za sada, trešnja se traži i lako prodaje. Vlasnici plantaža ove godine su zadovoljni berbom i cenom, iako uvek može više, ova godina je odlična.

Možda Vam se svidi i