Svetski dan prevremeno rođene dece

Od strane Ozon
0 komentar

U svetu je prevremeno rođenje beba glavni uzrok smrti kod dece mlađe od pet godina, prema podacima SZO-a. Svaka deseta beba na svetu se rodi pre vremena, što godišnje čini 15 miliona beba. U Srbiji se godišnje rodi preko 4.000 beba rođenih prevremeno.

Danas će ljubičastom svetlošću biti osvetljen ulaz u Sremsku Mitrovicu. Zasijaće ljubičasto na informacionom panelu na kružnom toku.     

Na taj način Grad Sremska Mitrovica će podržati ciljeve Udruženja roditelja prevremeno rođene dece i podsetiti na rizike  i širenje svesti o prevenciji  i posledicama prevremenog rođenja.

Dan prevremeno rođenih beba obeležava se širom sveta 17. novembra. U obeležavanju ovog dana učestvuju brojna udruženja roditelja, organizacije, kompanije i pojedinci u čitavom svetu. Ovaj datum je 2011. godine uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svesti o ovom problemu, kao i o podršci bebama i njihovim porodicama.

Bebe koje su rođene prevremeno su one koje su rođene pre 17. nedelje trudnoće. Ovako rođena deca često imaju probleme sa respiratornim sistemom, probleme sa sluhom, vidom, kao i poteškoće u razvoju. Takođe, kod prevremeno rođenih beba često se javlja rizik od hroničnih bolesti, a ovakav porođaj je rizičan i za majku. Najčešće te bebe prve nedelje i mesece svog života provedu u Institutu za neonatologiju.

I dalje nije poznat pravi razlog zbog kojeg dolazi do prevremenog rođenja bebe, ali za bitne uzroke smatraju se poremećaji direktno vezani za stanje bebe, hronične ili akutne bolesti majke, kao i socio-ekonomske prilike trudnice.

Možda Vam se svidi i