SVAKOG DANA NA ISPITU Od početka sezone šest spašavanja života

Od strane Ozon
0 komentar

Leto, reka i plaža privukli su veliki broj kupača koji i radnim danima i vikendom pune popularne „Brione“ u Sremskoj Mitrovici. Prepoznata kao jedno od najlepših kupališta, privlači turiste godinama. Mnogi uživaju u ovoj prelepoj plaži, ali zanemaruju drugu stranu tog njenog ukrasa.

Nekada se ne poštuju pravila, nekada se zanemari jako sunce pa se ulazi u vodu bez razmišljanja, razloga je milion a ishod može biti samo jedan, zato spasioci imaju pune ruke posla.

Djevojke i mladići sremskomitrovačke Spasilačke službe budno paze na „Brionima“, najposjećenijoj, najpoznatijoj, a zbog njih i najsigurnijoj plaži u Sremu. 

Najčešće dođu ljudi s nekim manjim problemima, obraćaju se za pomoć spasiocima, postavljaju pitanja, ali , nažalost, ima i situacija zbog kojih su soasioci na plaži.

Od početka sezone, spasioci na plaži imaju pune ruke posla, radno vreme provedu spremni da pomognu u svakom trenutku. Imali smo dosta intervencija ali su sve bili kolapsi na obali, sunčanice, pad pritiska posekotine na konzerve limenke ili staklo, pesak je ublažio sve padove na kolena i laktove dece koja trče.

Na žalost, bude i situacija gde je potrebna brza i sigurna intervencij. Od početka sezone imali smo više vanrednih situacija spašavanja. Dečak, 15 godina ušao je u drugu fazu davljenja – voda mu je došla u pluća, bio je bizu bova, spasioci su primetili, doplivali do njega i izvukli na obalu. Dve devojčice 13 i 17 godina, spašavale su jedna drugu i takođe došle do druge faze. Devojčica (17) primećena je da se davi, spasioci su doplivali do nje i tek tada shvatili da drži sestru za kosu i pokušava da je izvuče, spasli smo obe devojčice odveli ih na detaljan pregled i posle sat vremena su otičle kući, kažu iz „Nintela“

Desio se slučaj i sa mnogo mlađim detetom, dečak od 4 godine, srećom primećen je brzo, spasioci su ga izvukli na obalu pre nego što se desilo nešto ozbiljnije. Ista situacija se desila i sa dečakom od šest godina a šovek od 31 godinu, iz republike Srpske na samoj granici da mu voda uđe u pluća, brzom intervencijom izvučen je na obalu. Desilo se i da se dečak (13) zapetljao u kanap od bova, gde smo ga odmah primetili i spasili.

Većina spasilaca najčešće su iz redova plivača i odličnih sportista jer položiti za spasioca nije nimalo lako. Moraju dobro znati pružiti prvu pomoć, znati reagovati u određenim situacijama, prepoznati neke opasnosti na plaži i preventivno djelovati.

Kako bi po život opasnih incidenata, bilo što manje,  na vreme upozoravaju kupače da ne plivaju dalje od bova i savetuju kako se zaštiti od vrućine.

Na plaži u sremskoj Mitrovici, spasilaca kad je miran dan bude pet, a kad je vikend i velika poseta na plaži je aktivno deset spasilaca. Spasilačka služba ima ukupn 26 spasilaca koji su raspoređeni i na gradskom bazenu i plaži. Među njima je 19 momaka i 7 devojaka. Svaki spasilac poseduje licencu izdatu od Crvenog krsta Srbije. Ova licenca se obnavlja svake godine, a svakih sedam dana imamo posebne treninge i obuke gde treniramo sve što je potrebno u spasilaštvu na vodi. Vodimo posebne dnevnike spasilaštva. Smene na gradskoj plaži traju po 5 sati, gde se svakih pola sata menja pozicija.

Gradska plaža u Sremskoj Mitrovici sa već postojećom infrastrukturom, svakako je sinonim za Sremsku Mitrovicu i privlači veliki broj gostiju, naročito tokom vikenda, a svake godine osim pratećih sadržaja, vodi se računa o bezbednosti kupača,  o čemu brinu spasioci koji dežuraju tokom dana na vidno obeleženim mestima, te motre na kupače.

Spasioci na vodi, Nintel Sremska Mitrovica, na gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici sa tri kule prate stanje na plaži, tu je i ostrvo za nadgledanje sa vode, 3 čamca, skuter na vodi i sup daske. Kula je pozicija koja je najposvećenija, odavde se nadgledanje vrši najčešće dvogledima, kako bi lakše videli lice kupača jer po tome najčešće primetimo da li je započeo fazu davljnja, prevencija je najbitnija, pištaljka i upozorenje deci je prva stavka da sprečimo nemile događaje, objašnjavaju iz spasilačke službe „Nintel“.

Kada se nekom spase život, od toga, kažu, nema boljeg osećaja. A za one koji vole plivati imaju nekoliko saveta: Ne konzumirajte alkohol pre kupanja, a nemojte ni plivati punog želuca. Nakon „prženja“ na suncu, prvo idite pod tuš, a tek onda u vodu. Roditelji, budite uz svoju decu. I obavezno: kupajte se tamo gde ima spasilaca!

Možda Vam se svidi i