Sutra odluka Tima za škole o modelu nastave iduće nedelje

Od strane Ozon
0 komentar


Tim za škole, sastavljen od predstavnika Ministarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje „Batut“, održao je danas sastanak, a konačna odluka o tome na koji način će se održavati nastava iduće nedelje biće saopštena sutra, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

Ružić je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da u Centralnoj Srbiji počinje drugo polugodište i da svi u sistemu prosvete treba da se pripreme na adekvatan način, vezano za rizike od kovida-19 i sezonskog gripa.

„Važno je da kažemo da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do širenja korona virusa, zahvaljujući nastavnom kadru, deci i razumevanju roditelja. Prvi ciklus osnovnih škola i predškolskih ustanova nastavu će pohađati neposredno, a za učenike od 5. do 8. razreda još uvek razmatramo tehničke detalje kombinovanog modela. U srednjim školama i gimnazijama će verovatno biti kombinovani model“, objasnio je Ružić.

Ministar je istakao da je isključen produžetak školskog raspusta, te da se o tome nije ni raspravljalo.

„Uvažavamo stav predstavnika medicinskog dela Kriznog štaba, čuli smo u medijima razne teze raznih udruženja koja sa pravom izražavaju bojazan, ali treba da razgovaramo na pravi način o svemu tome. U obrazovom sistemu radi 150.000 ljudi, uključujući i fakultete imamo 1.200.000 nečije dece. Svi oni koji daju neke izjave u medijima ponekada ne sagledavaju širu sliku“, rekao je on.

Osvrćući se na izjavu prof. dr Zorana Gojkovića da deca najčešće oboljevaju od sezonskog gripa i da su najveći rezervoari širenja zaraze, Ružić kaže da postoji druga izjava jednog uvaženog doktora koji kaže da su deca glavni generator širenja koronavirusa.

„Neka stručnjaci kaži da li postoji mogućnost ukrštanje sezonskog gripa i korone, za sada čujem da ga nema“, zaključuje on.

Izvor: RTV

Možda Vam se svidi i