Šta može da se kupi za jednu crvenu?

Od strane Ozon
0 komentar

Činjenica da je to posledica niza nesrećnih međunarodnih faktora, od pandemije do rata u Ukrajini, nije dovoljno utešna kada odemo u radnju i vidimo šta možemo da kupimo za jednu „crvenu“.

Od jedne prosečne plate, nakon troška za najosnovnije namirnice, što je između 30.000 i 40.000 dinara, porodici ne ostane čak ni za račune, a kamoli za nešto više od toga. Građani Sremske Mitrovice najviše troše na hranu, a većina kupuje samo neophodne namirnice: hleb, mleko, meso, povrće, voće i slatkiše.

Građani kažu da za hranu imaju, ostalo je problematično. Za hranu mora da ima, račune plaćam pred isključenje, znači kad mora – kaže majka u kupovini.

Dva kilograma hleba, belo meso, jaja imamo kući od ranije za pohovanje, kupus, mleko, jogurt i dva paradajza i za skoro 1.200 dinara prazniji novčanik. Poslala me žena sa spiskom, to je za danas za ručak – priča jedan građanin.

Penzioneri se bolje snalaze, da li je iskustvo u pitanju ili više vremena da saznaju gde je koja roba jeftinija.

I bez kalkulacija, skoro sve je poskupelo 20 do 30 odsto, kažu građani, ali za 1.000 dinara, i manje, još može da se napravi dnevni meni, doduše za jednu osobu.

Lakše je da došem do radnje, ogovara mi da kupujem gotova jela, ovde kupim ručak, evo danas ručam mešano povrže to vam je 111 dinara, salatica je 50 dinara, batak je nešto višeo od  80 dinara, sve su to stvari koje su za mene hranjive, hleba imam od juče, doručkujem jedno jaje, paradajz i paprika, a za večeru jedem voće. Sad je prolećne, jagode, trešnje, jabuke…, ako tako spakujete veoma lepo ćete da se snabdete i nećete mnogo potrošiti, preporučuje penzionerka, koja dodaje da je njena penzija veće od prosečne, pa ne mora da brine.

Međutim, ono što pogađa ogroman broj građana, naročito one sa slabijim primanjima, to je porast cene hrane.

Za hiljadu dinara možete da kupite dva pakovanja wc papira i to je to, onog jeftinijeg nema više dodaje kupac u prodavnici.

Kilograma mesa i 10 jaja, a isto toliko ćete potrošiti ukoliko u torbu spakujete kilogram graška, isto toliko paradajza i pakovanje sira na sniženju.

1.000 po 1.000, trideset hiljada, samo na hranu i to skromno.        

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u aprilu 2022. godine, u odnosu na mart 2022. godine, u proseku su povećane za 1,5%. Potrošačke cene u aprilu 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 9,6%, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku povećane za 4,3%, izveštaj je republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u aprilu 2022. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama Hrana i bezalkoholna pića (2,7%), Odeća i obuća (2,1%), Transport (1,8%), Restorani i hoteli (1,3%), Rekreacija i kultura (1,2%), Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (1,0%), Oprema za stan i tekuće održavanje (0,9%) i u grupi Zdravlje (0,6%).  Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Prema prethodnim rezultatima, promet robe u trgovini na malo u Republici Srbiji u aprilu 2022, godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine, veći je u tekućim cenama za 20,5%, a u stalnim cenama za 6,9%. Ukoliko se uporede prva četiri meseca 2022. godine sa istim periodom 2021. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 23%, a u stalnim cenama za 9,9%

Možda Vam se svidi i