Šta detetu treba da raste do neba

Od strane Ozon
0 komentar

Počelo je obeležavanje Dečje nedelje, u školama grada Sremska Mitrovica. Svake godine, tradicionalno, prva nedelja u oktobru mesecu posvećena je deci, odnosno tada se obeležava Dečija nedelja. Raznovrsnim aktivnostima prilagođenim deci. Dečija nedelja je počela i u Sremskoj Mitrovici pa je tako u Osnovnoj školi „Triva Vitasović Lebarnik“ priređen čas na temu izložba – Dečija prava i Pravila ponašanja u učionici.

Centralna tema Dečje nedelje je jesen, odnosno bundeva kao njen predstavnik. Za učenike od V do VIII razreda za danas su organizovane kreatine radionice, učenici će po svom opredeljenju oslikavati bundeve, praviti bundeve od raznih materijala, slikanje, vajanje, praviće kreacije od semenki bundeve, bedževe, magnete, zimnicu, obeleživače…

Sreda je dan za pesme, priče i igrokaze oo bubdevi,  i u skladu sa tim učenici drugog i trećeg razreda imaće književni susret sa Oliverom Jelkić.

Ceo program pogledajte OVDE

Dečija nedelje se obeležava u duhu zaštite, unapređenja i promocije svih dečjih prava i podsećanja šta kao društvo činimo i činićemo da podržimo viziju sveta u kojem svako dete ima mogućnost da ostvari svoj puni potencijal bez diskriminacije, da je zaštićeno, volјeno i poštovano i da ima mogućnost da učestvuje u donošenju odluka koje utiču na njen ili njegov život.

Dečija nedelja, podsetimo, traje od 3. do 9. oktobra, a  cilj je ujedinjenje svih društvenih aktera radi  kontinuiranog pobolјšanja položaja deteta. Ona je i prilika da se ukaže na postignuto, ali i na nedostajuće u oblasti promocije i zaštite dečjih prava.

U organizaciji Dečije nedelje, u Osnovnoj školi „Triva Vitasović Lebarnik, otišli su i korak dalje. Tokom održavanja svih aktivnosti, deca će biti i humanitarci.

Tokom Dečije nedelje u ovoj školi se održavaju dve humanitarne akcije. U prvoj se prikupljaju garderoba i školski pribor, a u drugoj, koja je najavljena za 6. oktobar, prikupljaće se pomoć za Natašu Nedić.

Pridruži se akciji koju organizuje Osnovna škola „Triva Vitasović Lebarnik“ i odazovite se njihovom pozivu.

„Molimo sve naše frizere, piljarnice, pekare, ćeevabdđinice i ostale privatnike i ljude dobre volje, da nam se pridruže u humanitarnoj akciji za Natašu Nedić, tako što će 6. oktobra, prihod od prva dva šišanja, prva dva prodata kilograma voća, prve dve pljeskavice…nameniti za Natašino lečenje u tog dana, 6. oktobra, u periodu od 11.00 do 14.00 ččasova, prihod doneti u Osnovnu školu „Triva Vitasović Lebarnik“ i u školskom dvorištu pomoć ubaciti u humanitarnu kutiju“.

Uzmite za ruku svoje buduće kosmonaute, pisce, lekare, pekare, veterinare, učitelje, stolare… i uživajte u danima koji su posvećeni baš njima, u najlepšem dobu njihovog života. Pokažite na svom primeru kako biti dobar čovek.

DETE

Dete treba da posmatraš
Al mu nemoj na put stati
Što ga pre čovekom smatraš
Pre će čovek i postati

Dete nije dete
Igračka za strine i tete
Dete je dete
Da ga volite i razumete

Nećete mi verovati
I veliki pesnik Gete
Nekada je bio beba
I veoma nemirno dete

Brkati hajduk Veljko
Što je zlotvoru prašio pete
U početku je sisao palac
I bio nemoguće dete

Junaci kosmosa
Koji lete na druge planete
Prvo su sedeli na nošama
A posle su seli u rakete

Dete nije dete
Igračka za strine i tete
Dete je dete
Da ga volite i razumete

Ljubivoje Ršumović

Možda Vam se svidi i