Srpski dani kulture

Od strane Ozon
0 komentar

Na petoj manifestaciji „SERBISCHE KULTURTAGE – SRPSKI DANI KULTURE“ u Beču u organizaciji Integrations- und Kulturverein Fokus-Wien koji vodi Vesna Jovanović Klinger, koji se održavaju od 27.6. do 02.07.2022 godine, na završnoj svečanosti koja je održana 02.07.2022 u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice „, (Neulerchenfelder Str. 471160 Wien) u Beču u okviru projekta performansa „SILЬNЫE ŽENЩINЫ LЮBOVЬЮ VEЩAЮT- Moćne žene ljubavlju zbore“ predstavljena je istoimena knjiga književnice Mirjane Marković iz Sremske Mitrovice.

Pred bečkom publikom Mirjana Marković i književnica Jasna Arbanas su predstavile brevijar poezije o istaknutim ženama srpske istorije, umetnosti i kulture podsećajući kakav su doprinos one dale srpskom rodu. Sve to je izvedeno uz muzički nastup Etno grupe „Hram“ iz Laćarka koju vodi sveštenik Branislav Divljak. Etno grupa „Hram“ koju su predstavljali Dejana Štrbački, Nikolina Jovančević, Jovana Brzak i Anastasija Radišić je zadivila bečku publiku svojim izvođenjem duhovne i etno muzike i kostimima za čiju izradu je pomogao Dragan Babić, (školski drug Mirjane Marković) koji živi i radi u Beču, ali ne zaboravlja svoj Laćarak u kojem je živeo i završio osnovnu školu i uvek kad je u prilici pruža humanitarnu pomoć i daje podršku napretku kulture.


Udruženje FOKUS u saradnji sa Kolom srpskih sestara u 16 bečkom okrugu pri Hramu Rođenja Presvete Bogorodice je organizovalo akciju prikupljanja sredstava za restauraciju i obnovu hrama na svečanom zatvaranju.


Integrations- und Kulturverein Fokus-Wien je Mirjani Marković dodelilo plaketu udruženja i zahvalnicu za izuzetnu saradnju i doprinos srpskoj kulturi dijaspore u Beču. Udruženje Fokus je organizovalo nekoliko promocija knjiga i gostovanja književnice Mirjane Marković, koja je učestvovala i na prvoj manifestaciji Srpski dani kulture koja je održana 2015.godine u palati Palfi u Beču.


Petar Pantić starešina Hrama Presvete Bogorodice oduševljen nastupom gostiju iz matice je istakao da ovakve manifestacije su bogougodno delo.
To je ta spona dijaspore i matice, koja daje podstrek očuvanju srpskog jezika i srpske kulture, a svi mi smo čuvari tog vekovnog blaga koje nam je ostavljeno u nasleđe.


„Veliko mi je zadovoljsvo što je Etno grupa „Hram“ iz Laćarka sjajnim izvođenjem duhovne i etno muzike, kao i književnica Jasna Arbanas proslavljenim oratorskim veštinama i moja malenkost svojim učešćem dala doprinos manifestaciji Srpski dani kulture u Beču. Takođe bilo mi je zadovoljstvo sresti drage prijatelje pisce, Nevenu Džaju, Zoricu Mitić, Dragana Perišića i Natašu Pajković koji stvaraju i žive u Beču i koji su svojom poezijom se predstavili na završnoj svečanosti kao i poseta biblioteci „Mina Karadžić“ koju vodi književnica i profesor Svetlana Matić.
A posebna čast mi je bila što sam knjigu „Moćne žene ljubavlju zbore“ darovala Njegovom Preosveštenstvu vladici Andreju Čilerdžiću čija poruka „Čuvajte svoje majke“ je najveličanstveniji amanet svih nas.“
Istakla je književnica Mirjana Marković.

Možda Vam se svidi i