Sremska Mitrovica prestonica kulture Srema. I „Vinski park“ obeležio kulturu grada

Od strane Ozon
0 komentar

5. jubilarni „Vinski park“ održan je u Sremskoj Mitrovici. Na manifestaciji je učestvovalo 105 vinarija, među kojima se našlo i 20 izlagača hrane. Više od sedam hiljada ljudi posetilo je peti „Vinski park“.

Vinski park je zvanično otvorila Milijana Nikolić, operska umetnica svetskog glasa iz Sremske Mitrovice, trenutna članica Sidnejske opere.

Sremska Mitrovica ima šta da ponudi u turističkom smislu, najviše kroz svoj bogat istorijski potencijal ali i kroz manifestacije koje se održavaju. Nedavno je održan „Srem folk fest“ koji je okupio veliki broj i učesnika i posetilaca, sada gradski park pretvaramo u „Vinski park“, u jedan veliki gastro – vinski događaj, slobodno možemo reći najveći vinski događaj na otvorenom prostoru u Srbiji. To je ocena velikog broja izlagača, ove godine preko 100 izlagača iz Sremske Mitrovice, Srema, Vojvodine, svih krajeva Srbije, preko 20 gastro izlagača, a najbitnija je ocena izzlagača kojih je ove godine mnogo više nego ranijih godina. Pre nekoliko odina krenuli smo sa praksom zemlje gosta i ove godine je to Gruzija, prethodnih godina su to bile Sjedinjene Američke države i Portugalija“, rekao je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

On je dodao da su odličnu organizaciju uradili Turistička organizacija grada, udruženje Sinergija pozitivnih energija, zahvalio je ministarstvu poljoprivrede i  Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, koji su finansijski podržali manifestaciju.

Ramazi Inaišvili ispred udruženja vinara „Sinergija pozitivnih energija“ koje postoji 13 godina i okuplja vinare iz Srema, ponosan je na organizaciju manifestacije „Vinski park“ ali ove godine i činjenicom da je zemlja gost, Gruzija. Inaišvili je iz Gruzije, i kako kaže ponosan je na efekat koji vina iz Gruzije i sama zemlja ima na posetioce ove manifestacije.

„Svake godine veći je broj vinarija koji izlažu svoja vina. Naša ideja je da vratimo Srem i Frušku goru, koji su prestonica vina u Srbiji, da napravimo festival koji će Srem vratiti na vinsku kartu. Mi imamo dobra vina, ali je uvek falio događaj gde ćemo predstaviti naša vina. Ovaj festivl organizuju vinari Srema i to je recept za uspeh. Ovakva manifestacija ne postoji nigde, mi smo napravili pravu simbiozu vinara i konzumenata vina“, rekao je Inaišvili.

Ova manifestacija predstavlja jednu od najboljih i najznačajniijih manifestacija Grada Sremska Mitrovica, a kao organizatori „Vinskog parka“ se potpisuju Grad Sremska Mitrovica i njena turistička organizacija. Događaj su svojim prisustvom uveličali ambasador Gruzije u Srbiji Ilija Koberidze i počasni konzul Dragan Šagovnović.

Možda Vam se svidi i