Sramota! Srušena spomen ploča postavljena u znak sećanja na postradale Jevreje

Od strane Ozon
0 komentar

Nepoznate osobe srušile spomen ploču u znak sećanja na postradalu jevrejsku zajednicu, prekoputa Mitrovačke gimnazije, na uglu ulica Svetog Save i Dositejeve.

Prema rečima predsednika Skupštine, Vladimira Pavlovića, incident se dogodio tokom noći, a za počiniocima se traga.

„Sinoć je srušen spomenik koji je podignut u znak sećanja na 80 godina od rušenja Sinagoge sremskomitrovačkih Jevreja, grad Sremska Mitrovica je postavio spomen ploču u znak sećanja na postradalu jevrejsku zajednicu. Ja se iskreno nadam da je ovaj vandalski ćin učinjen iz neznanja i da nije usmeren protiv jevrejske zajednice. Lokalne službe grada Sremska Mitrovica, vraćaju spomenik u prvobitno stanje a ja apelujem na policiju i tužilaštvo da što pre nađu i adekvatno kazne počinioce“, rekao je Pavlović.

Spomen ploča je postavljena u aprilu 2022. godine, povodom 80 godina od rušenja Sinagoge sremskomitrovačkih Jevreja, grad Sremska Mitrovica će postaviti spomen ploču u znak sećanja na postradalu jevrejsku zajednicu na mestu gde se Sinagoga nalazila u periodu od 1904 do 1942. godine, prekoputa Mitrovačke gimnazije, na uglu ulica Svetog Save i Dositejeve, danas je to kuća sa adresom Svetog Save broj 7.

Kamen temeljac sinegoge u Sremskoj Mitrovici postavljen je 1904. godine, a 06. avgusta 1942. godine, Sinagoga je minirana i potpuno uništena u snažnoj eksploziji.

Možda Vam se svidi i