Sremska Mitrovica – Obeležen 12. maj- Međunarodni dan sestrinstva

Od strane Ozon
0 komentar

Radnim sastankom, u Edukativnom centru mitrovačke Opšte bolnice, koji je organizovala predsednica Udruženja zdravstvenih radnika Grada Sremska Mitrovica Zorica Blagojević, obeležen je 12. maj- Međunarodni dan sestrinstva. Sastanku su prisustvovali članovi Izvršnog odbora udruženja iz Opšte bolnice, Doma zdravlja i KPZ-a S.Mitrovica.


Ovo je bila prilika da se pored radnog dela, svim zaposlenim sestrama i tehničarima čistata njihov dan
„12 maj je dan profesije kojoj su tapšali širom sveta u periodu pandemije . Radili smo , izgarali, bolovali i dali sebe u potpunosti.To je naša struka , to smo mi. Možemo , hoćemo , znamo! Da se zna i ne zaboravi.
Medicinske sestre i tehničari grada Sremska Mitrovica svoj dan obeležavaju radno. Tradicionalno se on obeležava svake godine u okviru UZR grada Sremska Mitrovica. Udruženje okuplja sve zdravstvene radnike grada i pristupnost je dobrovoljna.Misija i Vizija Udruženja je obezbeđivanje i sprovođenje kontinuirane medicinske edukacije za sve članove.Takođe sprovođenje zdravstveno vaspitnog rada i učešće u svim sferama koje se brinu o zdravlju naše zajednice . Udruženje postoji više od 40 godina , istrajno teče kroz vreme i možemo se pohvaliti da prekida u radu nije bilo. Trud je bio ugrađen u cilj. Kao takvo prepoznato je sertifikatom koji potvrđuje da je organizacija zahvaljujući uspešnom poslovanju među najpouzdanijim u Republici Srbiji.“ – reči su Zorice Blagojević, predsednice UZRSM


Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću-humanost i predanost pozivu. Medicinska sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumeti i nositi se sa ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim nedoumicama. Medicinska sestra mora biti profesionalna i svoj posao raditi sa puno ljubavi kako bi što bolje pomogla ljudima i pomogla njihovu ozdravljenju. Sestre rade samostalno u timu na unapređenju zdravlja, lečenju i rehabilitaciji. Pružaju zdravstvenu negu, organizuju profesionalnu negu i kontinuiranu edukaciju.


„Zdravstvo u Srbiji, kao i budućnost sestrinstva, najviše zavise od dobro obučenih i školovanih medicinskih sestara koje će se pridružiti kako sestrinstvu Evrope tako i širom sveta ,kroz edukaciju kadrova, kreiranju samostalne zdravstvene politike i istraživanju u oblasti sestrinstva. Uspeh sestrinstva u Srbiji najviše zavisi od vizije budućnosti ove jedinstvene profesije. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije 70 odsto usluga u sistemu zdravstvene zaštite su usluge zdravstvene nege. Uloga medicinskih sestara i tehničara i njen značaj u reformi sistema zdravstva, izuzetno je značajna. One su, smatra ona, u srcu većine zdravstvenih timova . Ulaganjem u sestrinstvo, ulažete u zdravlje, zdravo društvo i spasavate živote. Zato, medicinske sestre vreme je da damo značajan doprinos i uključimo se u rešavanje izazova u zdravstvenoj nezi, jer samo zajedno možemo biti jače i lakše odgovoriti na zadatke koji su pred nama .Ponosna sam jer sam, zajedno sa vama deo sestrinstva, koje danas čini od 50 do 60 odsto zdravstvene radne snage.“- ističe glavna sestra mitrovačke bolnice Gordana Pavlo

Možda Vam se svidi i