Krediti su poskupeli: Kome će sve porasti mesečne rate

Od strane Ozon
0 komentar

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je povećao referentnu kamatnu stopu sa 1,5 odsto na dva odsto. Referentna kamatna stopa podignuta je i u aprilu kada je sa jedan posto, porasla na 1,5. Ovo je loša vest za sve koji imaju kredite sa varijabilnim kamatama, jer će se njima rate povećati pola procentna poena, koliko je povećana i referentna kamatna stopa.

Ova mera NBS znači da se blago zaoštravaju uslovi finansiranja u domaćoj valuti. To znači da će dinarski krediti biti sa malo većom kamatnom stopom, ali i da će dinarska štednja verovatno donositi nešto veći prinos.

Istovremeno se podiže kamatna stopa na većinu dinarskih zaduživanja što može da učini atraktivnijim i ulaganje u obveznice države i za domaće i za inostrane ulagače. Mogući rast tražnje za dinarima od strane inostranih investitora može da umanji pritiske na devizni kurs u narednom periodu.

Nikola Dragašević, generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS, rekao je da će se danas održati sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će se, između ostalog, govoriti o referentnoj kamatnoj stopi.


Naglasio je da ne očekuje drastične promene kada je reč o kreditima koji su od značaja građanima, a to su stambeni krediti, koji su evroindeksirani.

Dok su kamate niže od inflacije, možemo reći da su takvi krediti ekstremno povoljni, da se na njima čak i zarađuje. Do kada će to potrajati i da li je promena moguća preko noći, to najmanje zavisi od banke gde ih podižete. Ekonomisti savetuju da se krediti u narednom periodu uzimaju na kratak rok, a ako je neophodan dugoročni stambeni, da bude sa fiksnom kamatom, koja je i sada nešto veća.

Da li će američke Federalne rezerve na majskom zasedanju ponovo podići kamatu, šta će odlučiti Centralna banka Evropske unije čak i za naše, dinarske kredite, da li će Narodna banka podići referentnu kamatnu stopu?

Nikola Dragašević, generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS, rekao je da danas zaseda Izvršni odbor NBS, što je redovna mesečna sednica na kojoj će se govoriti i o referentnoj kamatnoj stopi.

„Referentna kamatna stopa je osnovna kamatna stopa kojom se utiče na sve druge kamatne stope na novčanom tržištu, ali i u realnom sektoru – kamatne stope na kredite i na depozite“, objasnio je.

Prema njegovim rečima, NBS je u aprilu odlučila da promeni referentnu kamatnu stopu zbog inflatornih pritisaka, što je sada globalni fenomen.

Dragašević je istakao da je NBS u oktobru prošle godine počela da reaguje, izabrala postepeni pristup koji je u skladu sa karakterom inflatornih pritisaka.

„Procenjivalo se da će inflatorni pritisci biti kratkoročniji i da mogu biti manjeg intenziteta i zato smo odmah delovali“, napomenuo je.

Generalni direktor Sektora za monetarne i devizne operacije NBS rekao je da je u aprilu povećana referentna kamatna stopa i da je to početak zaoštravanja monetarne politike.

„Izvršni odbor NBS razmatra i domaću situaciju, ali i okruženje i celokupnu makroekonomsku situaciju, i sve na šta ta referentna kamatna stopa može da utiče“, rekao je.

O tome da li će referentna kamatna stopa biti veća, znaće se danas u podne.

Možda Vam se svidi i