Sremska Mitrovica: Na mestu divlje deponije 100 sadnica lipe

Od strane Ozon
0 komentar

SREMSKA MITROVICA Danas je posađeno još 100 sadnica gledicie ( vrsta lipe) na prostoru u blizini autoputa i puta ka Velikim Radincima, na mestu na kom se do skoro nalazila divlja deponija. U želji da doprinesu unapređenju zaštite životne sredine, prostor na kome je bila divlja deponija dobio je 100 sadnica lipe, koje su danas u zajedničkoj akciji zasadili predstavnici Grada Sremska Mitrovica, „Regionalne inicijative Srema“ iz Rume, švajcarske organizacija “ Helvetas“ i Regionalne razvojne agencije.

U Ribarskoj ulici u Sremskoj Mitrovici se nekada nalazila divlja deponija, ona je sanirana a na njenom mestu se od danas nalaze sadnice lipe.

Vladimir Pavlović, predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica, tom prilikom je istakao značaj ovakvih akcija i apelovao na građane da ne prave divlje deponije.

-Ne treba odlagati smeće tamo gde mu nije mesto, za tim nema potrebe. Sremska Mitrovica je prvi grad u Srbiji koji je dobio reciklažno dvorište gde se može besplatno ostaviti svaka vrsta otpada. Hajde da trošimo energiju na sadnju a da divlje deponije pošaljemo u istoriju.

Početkom novembra počela je prva faza  „Velike sadnje“. 2008 sadnica biće posađeno do kraja godine kako bi se formirao zeleni prsten oko Grada. Broj 2008 nije slučajan , nego simboličan, jer je  Sremska Mitrovica 2008. godine dobila status Grada.

Tamara Milković, predsednica Zelene odborničke grupe je podsetila na akciju „Velike sadnje“ i naglasila da će zeleni pojas grad zaštiti od aero zagađenja.

– Nastavljamo sa sadnjom, dolazimo do tog broja 2008, polako ali sigurno. Danas na očišćenoj deponiji sadimo gledičije, listopadne sadnice koje će napraviti vetrozaštitni pojas koji nam je preko potreban. Zanimljivo je i što je ova sadnica medni bagrem, pčelarstvo će imati koristi od ove vrste sadnica. Želimo da sprečimo da sva zagađenja dopru do našeg grada, moramo saditi, ovo je značajna lokacija, ovde je bila deponija, sprečićemo nesavesne sugrađane da ovde odlažu otpad. Posađeno je 100 sadnica, do sada je zasađeno oko 300 sadnica kada je u pitanju prvi zeleni pojas. Radili smo na lokacijama Jarački put, Marka Aurelija, Rumski drum, sadnice su oformljene i mogu se uočiti.

Zoran Radaković, iz udruženja Regionalne inicijative Srema je podsetio na uspešnu saradnju organizacija civilnih društva i lokalne samouprave.

-Danas smo ovde kako bi nastavoli još jednu aktivnost koja se tiče poboljšanja saradnje organizacije civilnih društva i lokalne samouprave. Suština je stvaranje mehanizma da građani i zajednica više učestvuju u donešenju odluka. Pre sadnje, odražene su i obuke, koje su važne za sve učesnike u ozelenjavanju. Vrhunac započete saradnje je današnji dan, sađenje sto sadnica.

Ukupna vrednost projekta „Velika sadnja“ iznosi, milion i 600.000 dinara.

Pratite nas na našoj FacebookInstagram stranici , Twitter nalogu i Viber nalogu .

Možda Vam se svidi i