Sremska Mitrovica CENTAR “Evropske zelene nedelje 2022.”

Od strane Ozon
0 komentar

U Sremskoj Mitrovici danas je počela “Evropska zelena nedelja 2022”.

Povodom ove Evropske zelena nedelja 2022, predstavljen je veliki projekat podrške Srbiji za odvajanje kućnog otpada u 17 opština u Srbiji pod nazivom „O-DVA-JA-MO“. 


Na regionalnoj deponiji “Srem – Mačva” nalazi se novi pogon za separaciju otpada. Ovaj novi pogon danas su posetili njegova ekselencija Emanuele Žiofre, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, Jadranka Joksimović, ministarka za Evropske integracije, njena ekselencija Anika Ben David, ambasadorka Švedske, kao i predstavnici Sremske Mitrovice, gradonačelnica Svetlana Milovanović i Dražen Riđošić, načelnik GU za socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

Projekat „Uspostavljanje primarne separacije komunalnog otpada u četiri regiona za upravljanje otpadom: Duboko, Srem-Mačva, Pančevo i Pirot“, sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Evropske unije i Kraljevine Švedske.

U sklopu projekta, Evropska unija i Vlada Srbije obezbeđuju 26 vozila za transport reciklažnog otpada i više od 90.000 kontejnera i kanti, kao i veliku kampanju informisanja građana o primarnoj separaciji otpada u 17 gradova i opština.

Vujović je zahvalila evropskim partnerima na sveobuhvatnoj podršci Srbiji u projektnim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje sistema upravljanja otpadom.

„Implementacijom ovog projekta, Sremska Mitrovica, ali ostale lokalne samouprave koje su njime obuhvaćene, poboljšaće upravljanje otpadom i unaprediće stanje životne sredine. Pomoć lokalnim samoupravama ogleda se u donaciji plavih kanti koje će biti podeljene građanima kako bi mogli da odvajaju suvi, reciklabilni otpad u domaćinstvima“, rekla je Vujovićeva.

Dodala je i da su donirani i plavi i žuti kontejneri koji će biti postavljeni u stambenim naseljima, kao i vozila za sakupljanje otpada.

„Odvajanjem otpada na mestu nastanka, u domaćinstvima, omogućava se reciklaža dela otpada i smanjuju količine koje završavaju na deponiji“, izjavila je Vujovićeva. 

Ministarka je najavila i proširenje regionalne deponije Srem-Mačva, kao i dodatno opremanje, ističući da će Sremska Mitrovica dobiti jedan od najmodernijih regionalnih centara u skladu sa standardima EU.

„Uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Francuskom agencijom za razvoj za realizaciju ovog kapitalnog projekta. Istovremeno, nastavićemo sa zatvaranjem i sanacijom nesanitarnih deponija, poput deponije ‘Sovljak’ u Bogatiću, uklanjanjem divljih deponija širom Srbije, ali i sa izgradnjom neophodne infrastrukture za sekundarnu separaciju otpada koja je preduslov za uvođenje odvajanja otpada u domaćinstvima“, rekla je Vujović.

Naglasila je da je rešavanje pitanja upravljanja otpadom u Srbiji i povećanje stope reciklaže ključno za čistiju budućnost. 

„Intenzivno radimo na uklanjanju divljih deponija i imaćemo rezultat od 700 očišćenih lokacija za godinu dana. Važno je da taj otpad bude adekvatno zbrinut i recikliran, ali je isto tako neophodan kontinuiran rad na podizanju svesti građana da smeće nije otpad, već resurs koji može ponovo da se iskoristi. Pozivam građane Sremske Mitrovice, ali i Šapca, Šida, Bogatića da iskoriste mogućnosti projekta koji smo danas pokrenuli i da odvajanjem otpada u svojim domaćinstvima doprinesu zdravijoj životnoj sredini“,rekla je Vujovićeva.

Nakon obilaska regionalne deponije, upriličen je program za najmlađe na Trgu Ćire Milekića, na kom su učestvovale škole i predškolske ustanove na teritoriji Grada. Najmladji sugrađani su učestvovali u raznim igrama i učili o separaciji otpada.

Možda Vam se svidi i