Socijalno ugrožene građane uskoro očekuju povlastice za struju

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije uskoro bi trebalo da usvoji Uredbu o o energetski ugroženom kupcu koja će omogućiti građanima lošeg materijalnog statusa da struju, gas i toplotnu energiju dobiju po povlašćenim cenama.

Da bi ostvarili ovu pomoć domaćinstva sa jednim članom porodice po novoj uredbi trebalo bi da imaju primanja do 18.000 dinara mesečno, umesto dosadašnjih 15.000 dok će se na primer za domaćinstva sa šest i više članova granica od 36.000 dinara povećati na oko 70.000 mesečno.

Dobar deo ugroženih su podstanari, a ako ih gazde nisu prijavile na adresi, za ovu pomoć ostaće uskraćeni. Svako ko može, trebalo bi da podatke o svom imovinskom stanju podnese Centru za socijalni rad u svom mestu, piše „Blic“.

Pravo na status energetski ugorženog kupca imaju ljudi teškog materijalnog ili imovinskog stanja, korisnici socijalne pomoći i dečijeg dodatka, ali i osobe kojima život zavisi od struje, tačnije koji moraju da budu prikačeni na aparate. Većina tih ljudi, međutim o ovim pogodnostima često nije obaveštena.

Osim struje i gasa, prema novoj Uredbi popust će važiti i za toplotnu energiju. S obzirom na to da ova Uredba još nije usvojena, vrlo je moguće da će na snagu stupiti zajedno sa najavljenim poskupljenjem struje.

Prema staroj Uredbi jeftinu struju i gas imalo je oko 70.000 građana u Srbiji, a dok bi prema novoj ovu pogodnost moglo da iskoristi oko 200.000 domaćinstava.

Možda Vam se svidi i