Snabdevenost stabilna – cene hrane ostaju, derivata rastu

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas Tanjugu da se cene osnovnih životnih namirnica neće menjati, a da će morati da dođe do izvesne korekcije cene naftnih derivata, jer su zbog rasta cene sirove nafte veleprodajne cene derivata već prevazišle postojeće maloprodajne.

„Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama i njihove cene će ostati stabilni i ovakvi kakvi su sad. Kada je reč o naftnim derivatima, moramo imati u vidu da se njihova cena formira na svetskom tržištu i da za naftne kompanije koje rade kod nas cene moraju biti ekonomski prihvatljive i da se moraju korigovati“, kazala je Matićeva.

Podsetila je da važenje postojeće uredbe o ograničenju cena evrodizela i bezolovnog benzina ističe 13. marta i navela da su u toku razgovori nadležnih ministarstava sa Udruženjem naftnih kompanija Srbije i NIS-om o novoj zaštitnoj ceni derivata.

Ministarka Matić je naglasila da je država već sankcionisala benzinske stanice koje su proteklih dana nezakonito ograničavale količine goriva u prodaji i da neće dozvoliti takvo ponašanje ni ubuduće.

PKS: Neće biti drastičnog poskupljenja goriva, povećana tražnja osnovnih namirnica

Snabdevenost osnovnim životnim namirnicama i gorivom u Srbiji je dobra i nema potrebe za dodatnim stvaranjem zaliha, istakao je pomoćnik direktora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS) Bojan Stanić.

On je rekao za RTS da neće doći do „eksplozije cene goriva“ i da ako dođe do poskupljenja, to će biti na ograničenom nivou.

Ukoliko bi došlo do dalje krize, pre svega do eskalacije sukoba u Ukrajini, u tom slučaju bi došlo do daljeg rasta cena pšenice pa bi se naši proizvođači zbog cene možda više orijentisali na međunarodno tržište.

„U tom slučaju bi država reagovala i uvela mere ograničenja što se radi i u drugim zemljama“, precizirao je Stanić.

RTS

Možda Vam se svidi i