Sedam meseci u pritvoru čekaju na početak suđenja. Krajnja mera ili kazna?

Od strane Ozon
0 komentar

Istraga započeta nakon događaja iza TC Promenada u Novom Sadu, u noći 4. decembra 2021. godine okončana je početkom februara meseca ove godine optužnicom OJT u N. Sadu. Ovom optužnicom se okrivljeni Stanković Ognjen tereti za krivična dela nasilničko ponašanje, napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružija i eksplozivnih sredstava i Damjana Puzović za nasilničko ponašanje i napad na službeno lice u vršenju služ. dužnosti.


Podsetimo, zbog sumnje da su 4. decembra prošle godine učinili krivična dela nasilničko ponašanje i napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti uhapšena su trojica mladića. Nakon hapšenja, iz PU Novi Sad su saopštili da se sumnja se da su Stanković Ognjen i N. R., ispred jednog ugostiteljskog objekta, tukli rukama i nogama dvadesetšestogodišnjeg Novosađanina, a da su Stanković Ognjen i Damjan Puzović. u Kliničkom centru Vojvodine tukli još jednog dvadesetšestogodišnjaka i da su fizički napali policijske službenike.
Pred Osnovnim sudom u Novom Sadu protiv trećeg učesnika u tuči, okrivljenog N. R. (22), prema saznanjima medija, nije podignuta optužnica.
U tuči koja je izbila kod jednog ugostiteljskog objekta kod Spensa, teško je povređen gost lokala Strahinja M. (27) iz Veternika koji je primljen u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine zbog ubodne rane s leve strane grudnog koša. On je nakon hitnog prijema, kompletne dijagnostike i operativnog zbrinjavanja, drugog postoperativnog zahvata prebačen na lečenje na Odeljenje grudne hirurgije Instituta u Sremskoj Kamenici.

U trenutku kada je zadobio ubodne rane tik do srca, on je pokušavo da razdvoji sukobljene. Na svu sreću, jedan od momaka iz obezbeđenja, videvši da je povređen, stavio ga je u automobil i odvezao ga u Urgetni centar.

Kako su posle incidenta naveli u tužilaštvu, do sukoba je došlo 4. decembra prošle godine oko 23 časa ispred ugostiteljskog objekta ”Prag” koji se nalazi u okviru Spensa, kada je NN izvršilac ili više njih, oštećenima S. M. i O. S. zadalo više ubodnih rana nepoznatim oruđem, u predelu tela gde se nalaze vitalni organi. Više javno tužilaštvo je opisane radnje kvalifikovalo kao teško ubistvo u pokušaju, kažnjivo u trajanju od najmanje 10 godina ili doživotnim zatvorom.
Zašto nije došlo do gonjenja za ova krivična dela ostalo je nepoznato, a istovremeno nije jasno ni zašto se okrivleni nalaze u pritvoru sedam meseci do suđenja i zašto je Krivično vanpretresno veće Osnovnog suda u Novom Sadu produžilo pritvor do 2. Septembra, a kako se navodi u odluci, zbog bojazni da bi boravkom na slobodi u kratkom vremenskom periodu ponovili istovrsna krivična dela.

Do koje faze je došao ovaj postupak pitamo Puzovićevog branioca advokata Ivana Tatića?
U julu mesecu je zakazano prvo ročište za glavni pretres pred Osn. Sudom u Novom Sadu, gde će odbrana izneti svoje argumente i dokaze. Predmet je i dalje pritvorski.

Okrivljeni se danas nalaze u pritvoru, po kom osnovu, koliko dugo?
Okrivljeni se nalaze u pritvoru od decembra prošle godine zbog jednog stava koji sud obrazlaže navodnim postojanjem bojazni da će isti u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo za koja su osnovano sumnjivi ili neko drugo krivično delo. Međutim, ovde bez upuštanja u meritum, samo formalno posmatrano ova formulacija pritvorskog razloga zapravo nije u potpunosti zakonska i utisak je kako je na ovaj način pritvor okrivljenima, koji su neosuđivana lica, produžen nezakonito sada već na period od skoro sedam meseci. Sud je obavezan da sudi po zakonu ali ovakvo prolongiranje pritvora nije odlika zakonitog postupanja suda i smatramo da je ovaj pritvor neopravdano produžen i to u više navrata upravo na uštrb prava okrivljenih na pravično suđenje.

Šta odbrana okrivljenih konkretno smatra nezakonitim?
Konkretno onu ekstenziju zakonskog osnova koju sam naveo, a koja glasi parafraziraću – da zapravo postoji bojazan da bi okrivljeni mogli da ponove bilo koje krivično delo, što otvara mogućnost pritvaranja svakog lica protiv kog se vodi istraga, što je apsurdno. Ovaj postupak je u tom smislu odavno postao veoma zanimljiv.

Da li je to slučaj samo u konkretnom postupku?
Koliko mi je poznato u ovom konkretnom obliku jeste, ali uopšte posmatrano nažalost nije jer slična praksa prožima dosta slučajeva. Bojim se da se ovakvom praksom suda generalno gledano na mala vrata utire put pretvaranju pritvora, kao krajnje mere obezbeđenja prisustva okrivljenog u postupku, u kaznu zatvora i to dok sudeći deo postupka praktično još nije ni počeo i pre no što su odbrana i optužba pred sudom ukrstile svoje argumente. Ovo samo po sebi predstavlja kršenje mnogih procesnih načela kao i elemenata prava na odbranu okrivljenog a nužno i prava okrivljenog na pravično suđenje iz čl. 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Moj klijent Damjan Puzović protiv ovakve nezakonitosti najavljuje dalju borbu svim zakonskim sredstvima i van konkretnog postupka koji se protiv njega vodi po Optužbi OJT-a u N ovom Sadu, a nade polaže i u Visoki savet sudstva čiju reakciju očekuje blagovremeno.

Možda Vam se svidi i