Sećanje na proboj Sremskog fronta

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas je na spomen kompleksu „Sremski front“ u Adaševcima obeležena godišnjica od proboja Sremskog fronta. Sremski front je jedno od najtežih i najtragičnijih bojišta Drugog svetskog rata, na kome je od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine učestvovalo oko 250 hiljada vojnika sa obe strane.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić predvodila je državnu ceremoniju u okviru spomen kompleksa „Sremski front“ povodom obeležavanja 77. godišnjice od proboja Sremskog fronta, nedaleko od Šida.

Darija Kisić je poručila da su naša sloboda i mir skupo plaćeni životima hrabrih predaka i da su današnje generacije dužne da tu slobodu i mir čuvaju.

„Znali su naši preci ono što i mi danas dobro znamo, da jedino u slobodi i miru može da se gradi i razvija zemlja i smelo korača napred. Zato smo dužni da slobodu i mir čuvamo kao zenicu oka svog. Zbog njih, zbog nas i zbog onih koji će doći posle nas“, istakla je Kisić u Adaševcima kod Šida.

Ministarka je podsetila da su na tom mestu, pre 77 godina, krvlju, mladošću, životima, 172 dana pisane značajne stranice naše istorije i stranice pobede.

Sremski front je, kako je naglasila, predstavljao jedno od najtežih, ali i najslavnijih ratišta na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi protiv nemačkih nacista tokom Drugog svetskog rata.

„Bio je to konačni udar fašističkim snagama na ovom području, ali u isto vreme i mesto velikog stradanja. Ne smemo da zaboravimo ni jedan život, ni jednu mladost koja je pala za slobodu u ovoj ravnici“.

Ona je ukazala da su danas drugačiji izazovi pred nama, a da se uvek brani ono što nam je najsvetije, svaki pedalj naše zemlje, naša Srbija, koju branimo poštenjem, čašću, vrednoćom, radom, mudrom i odgovornom politikom.

Nakon polaganja venaca na spomen obeležje, državnih i vojnih počasti, sa skupa je poručeno da su pouke koje nosi Sremski front vredne, a da oni koji su dali živote za slobodu nikada neće biti zaboravljeni

Ceremoniji su pored predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovali i diplomatski predstavnici, predstavnici sremskih lokalnih samouprava, Sremskog okruga, kao I SUBNOR-a. Među njima je bilo i preživelih boraca ove velike bitke.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, sa predstavnicima lokalne samouprave položila je venac na spomen obeležje „Sremski front“.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, preživeli učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici, predstavnici AP Vojvodina, Sremskog upravnog okruga, Opštine Šid, Grada Sremska Mitrovica, SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a iz zemalja okruženja, kao i veliki broj boračkih udruženja, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović ističe da se na današnji dan, 12. aprila, sećamo slavne i krvave borbe, Proboja Sremskog fronta, koji je označio pobedu Jugoslovenske armije nad moćnom fašističkom silom i okončanje Drugog svetskog rata u našoj zemlji.

„Cenimo i pamtimo svaku žrtvu uzidanu u slobodu naše otadžbine“, poručio je on i dodao da je od tada prošlo je 77 godina, „ali ne zaboravljamo nikada“.

Podsećamo, front je bio uspostavljen pošto su otpočele borbe za završno oslobođenje Beograda i cele zemlje. Tokom 175 dana, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. vođena je bitka u kojoj je učestvovalo oko 250 hiljada vojnika. Živote je izgubilo oko 13.500 boraca Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije.

Proboj Sremskog fronta označio je kraj Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.