Sećanje na proboj Sremskog fronta

Od strane Ozon
0 komentar

Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti danas je na spomen kompleksu „Sremski front“ u Adaševcima obeležena godišnjica od proboja Sremskog fronta. Sremski front je jedno od najtežih i najtragičnijih bojišta Drugog svetskog rata, na kome je od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine učestvovalo oko 250 hiljada vojnika sa obe strane.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić predvodila je državnu ceremoniju u okviru spomen kompleksa „Sremski front“ povodom obeležavanja 77. godišnjice od proboja Sremskog fronta, nedaleko od Šida.

Darija Kisić je poručila da su naša sloboda i mir skupo plaćeni životima hrabrih predaka i da su današnje generacije dužne da tu slobodu i mir čuvaju.

„Znali su naši preci ono što i mi danas dobro znamo, da jedino u slobodi i miru može da se gradi i razvija zemlja i smelo korača napred. Zato smo dužni da slobodu i mir čuvamo kao zenicu oka svog. Zbog njih, zbog nas i zbog onih koji će doći posle nas“, istakla je Kisić u Adaševcima kod Šida.

Ministarka je podsetila da su na tom mestu, pre 77 godina, krvlju, mladošću, životima, 172 dana pisane značajne stranice naše istorije i stranice pobede.

Sremski front je, kako je naglasila, predstavljao jedno od najtežih, ali i najslavnijih ratišta na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi protiv nemačkih nacista tokom Drugog svetskog rata.

„Bio je to konačni udar fašističkim snagama na ovom području, ali u isto vreme i mesto velikog stradanja. Ne smemo da zaboravimo ni jedan život, ni jednu mladost koja je pala za slobodu u ovoj ravnici“.

Ona je ukazala da su danas drugačiji izazovi pred nama, a da se uvek brani ono što nam je najsvetije, svaki pedalj naše zemlje, naša Srbija, koju branimo poštenjem, čašću, vrednoćom, radom, mudrom i odgovornom politikom.

Nakon polaganja venaca na spomen obeležje, državnih i vojnih počasti, sa skupa je poručeno da su pouke koje nosi Sremski front vredne, a da oni koji su dali živote za slobodu nikada neće biti zaboravljeni

Ceremoniji su pored predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovali i diplomatski predstavnici, predstavnici sremskih lokalnih samouprava, Sremskog okruga, kao I SUBNOR-a. Među njima je bilo i preživelih boraca ove velike bitke.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, sa predstavnicima lokalne samouprave položila je venac na spomen obeležje „Sremski front“.

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, preživeli učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici, predstavnici AP Vojvodina, Sremskog upravnog okruga, Opštine Šid, Grada Sremska Mitrovica, SUBNOR-a Srbije i SUBNOR-a iz zemalja okruženja, kao i veliki broj boračkih udruženja, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović ističe da se na današnji dan, 12. aprila, sećamo slavne i krvave borbe, Proboja Sremskog fronta, koji je označio pobedu Jugoslovenske armije nad moćnom fašističkom silom i okončanje Drugog svetskog rata u našoj zemlji.

„Cenimo i pamtimo svaku žrtvu uzidanu u slobodu naše otadžbine“, poručio je on i dodao da je od tada prošlo je 77 godina, „ali ne zaboravljamo nikada“.

Podsećamo, front je bio uspostavljen pošto su otpočele borbe za završno oslobođenje Beograda i cele zemlje. Tokom 175 dana, od oktobra 1944. do 12. aprila 1945. vođena je bitka u kojoj je učestvovalo oko 250 hiljada vojnika. Živote je izgubilo oko 13.500 boraca Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije.

Proboj Sremskog fronta označio je kraj Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik