Saobraćajna pravila i kolike su kazne za vozače kroz Grčku

Od strane Ozon
0 komentar

Ako ste vozač i planirate da u Grčku putujete svojim automobilom, informacije o visini kazni za vozače i pravilima vožnje u Grčkoj mogu vam biti korisne.

Dužina mreže javnih puteva u Grčkoj iznosi 117.000 km, od čega je 107.406 km asfaltiranih puteva. Dužina autoputeva je 2.311 km.

U Grčkoj se putarina naplaćuje za korišćenje puteva u zavisnosti od pređene udaljenosti – po pređenim kilometrima. Pojedinim deonicama auto-puteva upravljaju različite kompanije, piše Grčkainfo. Plaćanju je podložan i prolazak kroz neke tunele i mostove (između ostalih i most Rio antirio). 

Novčane kazne 

Važno da znate: policija ima pravo da oduzme registarske tablice nepropisno parkiranih automobila širom Grčke. Ovo se ne odnosi samo na vozila registrovana u Grčkoj, već i na vozila sa stranim tablicama. Grčki policajci mogu napisati novčane kazne, ali nisu ovlašćeni da ih naplaćuju. Kazna se mora platiti u ekspozituri pošte (ELTA) ili banke u roku od 10 dana. 

Prekoračenje brzine 

– do 20 km/h je 100 evra, više od 50 km/h je 350 evra (moguće tužba) i isključenje iz saobraćaja na 60 dana. 

Vožnja kroz crveno svetlo 

– 700 evra, a ako usledi tužba, kazna se može udvostručiti. 

Kršenje zabrane preticanja 

– Od 350 evra. 

Prelazak pune linije 

–  Od 200 evra i eventualno 20-dnevna zabrana vožnje. 

Prekršaj parkiranja 

– Od 40 do 80 evra. Oduzimanje vozačke dozvole 10 dana i saobraćajne 20 dana. Skidanje tablica sa vozila. 

Parkiranje na mestu za osobe sa invaliditetom 

– Kazna je 150 evra, oduzimanje vozačke i saobraćajne dozvole na 10 dana. 

Vožnja bez pojasa 

– 350 evra 

Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje – 100 evra

 Vožnja u alkoholisanom stanju

 – od 0,5 odsto kazna je od 200 evra pa naviše, eventualno isključenje iz saobraćaja.

 Vožnja u papučama – 50 evra 

Oborena kratka svetla

 Kratka svetla su opciona kada vozite tokom dana i obavezna su kada vozite noću. Preporučljivo je koristiti oborena svetla u uslovima slabe vidljivosti izazvane lošim vremenom (magla, sneg ili kiša). U ovom slučaju je zabranjeno kretanje samo sa uključenim pozicionim svetlima. Svetla za maglu se mogu koristiti samo u slučaju magle, snežnih padavina ili jake kiše, sama ili u kombinaciji sa kratkim svetlima. Kazna za kršenje pravila korišćenja kratkih svetla iznosi 80 evra. 

Prevoz dece 

Deca mlađa od tr godine mogu putovati samo ako koriste odgovarajuća dečija sedišta koja odgovaraju njihovoj visini. Deci mlađoj od 12 godina i nižoj od 135 cm dozvoljeno je da se prevoze na zadnjim sedištima samo uz pomoć posebnih sredstava (dečija sedišta, buster sedišta) koja im omogućavaju vezivanje sigurnosnim pojasevima. Kazna za kršenje pravila prevoza dece iznosi 350 evra. 

Sigurnosni pojasevi

 Upotreba sigurnosnih pojaseva je obavezna za putnike na prednjim i zadnjim sedištima. Upotreba kacige je obavezna za vozača i suvozača prilikom vožnje motocikla ili skutera. Kazna – 350 evra i mogućnost oduzimanja vozačke dozvole do 20 dana. 

Razgovor mobilnim telefonom 

Dok je vozilo u pokretu zabranjena je upotreba uređaja za telefonsku komunikaciju koji ne omogućava razgovor bez upotrebe ruku (hands free). Za kršenje pravila predviđena je novčana kazna od 100 evra i moguće oduzimanje vozačke dozvole do 30 dana. Za motociklistu kazna je 150  evra.

 Neophodna oprema 

Oprema koju treba da imate u automobilu: Aparat za gašenje požaraPribor za prvu pomoćSvetloodbojni prslukSigurnosni trougaoRezervne sijaliceRezervni točak ili set za krpljenjeUže za vuču Za Severnu Makedoniju, Bugarsku i Grčku je dovoljno da imate S 2 aparat od 2 kg. Upotreba zimskih guma u Grčkoj nije obavezna. 

Ostala pravila 

Upotreba detektora radara je zabranjena u Grčkoj. Kazna je 2.000 evra, oduzimanje vozačke dozvole na 30 dana i oduzimanje saobraćajne dozvole na 60 dana.

Izvor Grčka info

Možda Vam se svidi i