RUMA. VRAĆEN STARI SJAJ BISERU KULTURE

Od strane Ozon
0 komentar

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, otvorila je u ponedeljak rekonstruisanu zgradu Doma vojske u kojoj je sada smeštena Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ u Rumi. Ona je ovom prilikom istakla da je ovo važan događaj za Rumu, ali i čitavu kulturnu scenu ovog dela naše zemlje, jer su jačanje kulture čitanja, povećanje smeštajnog prostora i programskih celina biblioteka bitan deo kulturne politike koju sprovodi resorno Ministarstvo.

Ulaganje u novu zgradu biblioteke i završetak radova na istoj, dobar su primer i ostalim lokalnim samoupravama širom Srbije kako da iskoriste postojeću infrastrukturu koja sticajem različitih okolnosti nije bila u funkciji.- kazala je ministarka i dodala da je rekonstrukcijom i obnovom ovog mesta u isto vreme učinjen značajan korak u zaštiti dragocenog knjižnog fonda i spasen od propadanja objekat koja ima nemalu arhitektonsku vrednost.

Gojković je na svečanosti istakla da je na ovogodišnjem konkursu, Ministarstvo opredelilo i sredstva za zamenu sedišta i poda u Velikoj sali Kulturnog centra i da su putem više konkursa u oblasti zaštite kulturnog nasleđa obezbeđena sredstva za opremanje depoa, digitalizaciju i izložbe u Zavičajnom muzeju Ruma.

Aleksandra Ćirić predsednica Opštine Ruma dodala je da je rekonstrukcija zgrade trajala godinu dana, a da je sredstva od 105 miliona dinara uložila lokalna samouprava.
Zgrada Doma vojske sagrađena je 1912. godine zalaganjem Rumljana, okupljenih u organizaciji „Hrvatski soko“ kao dom hrvatskih kulturno-sportskih organizacija.
Opština Ruma je 2020.godine kupila ovaj objekat od Ministarstva odbrane.
Svečanom otvaranju pored ministarke Gojković, prisustvovala je i Dragana Milošević pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje, predstavnik Japanske ambasade, direktori Javnih preduzeća i mnogi drugi gosti.

Smiljka Kostić

Možda Vam se svidi i

Ostavi komentar