RESTITUCIJA: Danas isplata akontacije vlasnicima imovine ili njihovih naslednika

Od strane Ozon
0 komentar

Na račune oko 4.000 predratnih vlasnika oduzete imovine ili njihovih naslednika danas stiže akontacija za restituciju.

Ilustracija

Biće uplaćeno 10 odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja u dinarskoj protivvrednosti, po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije. Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić istakao je da bi danas trebalo da se isplati 5.638.000 evra, a da je ukupan iznos, uz izdate obveznice 67,5 miliona evra. Novac je obezbeđen i građani ne treba da brinu, dodao je direktor Agencije.

Sekulić je za RTS istakao da bi 3.774 predratnih vlasnika ili njihovih naslednika, trebalo danas da dobije uplatu svoje račune, a da će od njih 1.689 dobiti svoj iznos u potpunosti.

– To su iznosi do 1.000 evra. To je ideja Ministarstva finansija koja je sprovedena u delo, da oni ne čekaju, te manje iznose da se ne čeka pet, deset ili 12 godina, nego da se isplati odmah. Došao je, da kažem i taj dan da se i ovaj deo zakonske obaveze ispuni – naglasio je Sekulić.

Dinamika isplate

Precizirao je da bi danas trebalo da se isplati 5.638.000 evra, a da su, uz to izdate i obveznice na 61.880.000 evra, što je ukupno 67,5 miliona evra. To znači, objasnio je, akontacija se isplaćuje danas, a prva rata ostatka tih obveznica, počinje u januaru.

Dodaje i da će tako biti dok traje restitucija, a da će svake godine na današnji dan biti akontacija, a u januaru isplata obveznica, dok se taj postupak ne završi.

– Ove cifre su samo za rešenja koja su postala pravosnažna do 31. juna. ove godine. Za rešenja koja budu pravosnažna ove godine biće novi iznos i nove akontacije i nova isplata obveznica – naveo je Sekulić.

Niko neće biti uskraćen 

Obaveza građana koji su dobili pravosnažna rešenja je bila da otvore dva računa, jedan za uplatu akontacije a jedan za uplatu ovih vrednosnih hartija. U slučaju,  ako neko nije stigao ili znao da to uradi, Sekulić kaže da niko neće biti uskraćen u svom pravu. 

– Mi znamo da ima nekih slučajeva gde ljudi nisu dostavili svoje račune tekuće Ministarstvu finansija. Ništa neće izgubiti, nikakvo pravo, kad god dostave bankarski račun, njima će biti uplaćeno. Tako da građani neka ne brinu, novac je obezbeđen. Dostaviti Ministarstvu finansija svoj tekući račun i biće uplaćeno – pojasnio je.

Što se tiče računa za obveznice, tu je, navodi, još bolja situacija i Ministarstvo finansija je ovlašćeno da otvori privremene račune.

– Neka ne brinu, ako nekome slučajno ne stigne uplata neka proveri, dostavi Ministarstvu finansija svoj račun i biće mu uplaćeno –  naglasio je Sekulić za RTS.

Naslednici

U slučaju da je u međuvremenu nosilac rešenja preminuo postoje naslednici i, kako je naveo Sekulić, oni dele u skladu sa Zakonom  o nasleđivanju iznos, što znači nasleđuju to ostvareno pravo.

Takođe, dodaje i da je potrebno da dostave odluku nadležnog suda o rešenom ostavinskom postupku.

Možda Vam se svidi i