Rekordan broj novozaraženih od početka epidemije u Srbiji – više od 13.000

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 13.693 novoobolelih od koronavirusa.

Testirana su 37.402 uzorka. Od posledica infekcije preminule su 22 osobe. Prema poslednjim podacima, 86 pacijenata je na respiratorima.

Situacija u kovid sistemu je mnogo ozbiljnija nego pre dve-tri nedelje i posebno zabrinjava broj preminulih i onih koji su na respiratorima, piše RTS

U poslednje tri nedelje povećan je broj pregleda u kovid ambulantama za oko 60 odsto. Državni sekretar Ministarstva zdravlja doktor Mirsad Đerlek rekao je za RTS da omikron soj koronavirusa ne treba potceniti, ali da je ipak slabiji i da je mnogo manji procenat hospitalizovanih pacijenata nego kada je delta soj u pitanju. 

Doktor Zoran Bekić, koordinator punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja Savski venac kaže da je omikron pet puta zarazniji i da je dve trećine onih koji dođu na prvi pregled pozitivno. Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge ističe da se očekuje da će više od polovine populacije Evrope biti zaraženo omikron sojem koronavirusa u narednih šest do osam nedelja. 

Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je patrijarh Porfirije pozitivan na koronavirus i da ima veoma blage simptome virusne infekcije. 

Možda Vam se svidi i