Referendum: Gradonačelnica obavila svoju građansku dužnost

Od strane Ozon
0 komentar

Gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović, obavila je svoju građansku dužnost i izjasnila se na referendumu o promeni Ustava

On je glasala na glasačkom mestu u OŠ „Jovan Јovanović – Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici.

Građani danas na referendumu odlučuju o promenama Ustava Srbije, u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Pitanje, na koje se odgovara sa „da“ ili „ne“, glasi „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava“.

Republička izborna komisija izdala je uputstvo o održavanju referenduma u uslovima epidemije korona virusa, koje određuje i način izjašnjavanja obolelih od korone.

Pre raspisivanja referenduma usvojen je zakon koji briše cenzus, kako je to određeno Ustavom iz 2006. godine. Promena Ustava je usvojena ako je za to glasala većina izašlih birača.

Tvorci amandmana za promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe naveli su kao glavnu prednost u odnosu na sadašnja rešenja da se izbor sudija i tužilaca „seli“ iz Narodne skupštine u najvažnija sudska i tužilačka tela.

U sastav Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, pored sudija i tužilaca, ulaze, kao nova kategorija, „istaknuti pravnici“ koji se biraju u Narodnoj skupštini.

U njihovom sastavu više neće biti predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, ali u Visokom savetu tužilaštva ostaje ministar pravde, za razliku od Visokog saveta sudstva. Tužilaštvo je i u sadašnjem Ustavu navedeno kao samostalni državni organ, ne i nezavisno.

Možda Vam se svidi i