Reciklažno dvorište. Pitali ste nas, mi vam odgovaramo!

Od strane Ozon
0 komentar

U toku jučerašnjeg dana ali i danas na našu adresu stižu razna pitanja vezana za reciklažno dvorište u Sremskoj Mitrovici.

U Sremskoj Mitrovici juče je otvoreno prvo reciklažno dvorište u Srbiji. 

U kom vremenskom periodu možete odlagati reciklažni otpad?

Od jutros građani mogu u periodu: radnim danima je od 08:00 do 20:00 časova a vikendom od 09:00 do 19:00 časova, odneti habasti otpad.

Gde se nalazi?

Adresa reciklažnog dvorišta je Bulevar Konstantina Velikog BB preko puta mašinske baze gde je nekada bio depoo Parking servisa.

Šta možete ostaviti na reciklažnom dvorištu?


Električni/elektronski otpad, zeleni otpad iz domaćinstva, stari nameštaj, građevinski otpad iz domaćinstva i tekstil. Ne može se nositi organski otpad, osim zelenog otpada iz domaćinstva

Koliko često će se prazniti kontejneri?

Kontejneri će se prazniti u zavisnosti od tempa punjenja. JKP „Komunalije“ su ugovorili sa sekundarnim sakupljačima, to su socijalno ugrožene kategorije, oni će koristiti te proizvode, ono što im je potrebno dok će se zeleni otpad nositi na regionalnu deponiju i briketirati se. Šut ide na regionalnu deponiju i služiće za popunjavanje rupa na putu.

Zašto se reciklažno dvorište nalazi baš na toj lokaciji?

Dvorište je otvoreno na lokciji bivšeg Parking servisa, urađeno je po planu JKP „Komunalije“ jer je plac na kome se sada nalazi reciklažno dvorište u vlasništvu JKP „Komunalija“ tako da nisu bila potrebna dodatna ulaganja, u vidu zakupa placa, uvođenja vode, struje i ostalo komunalno opremanje.

Koliko građane košta postavljanje reciklažnog dvorišta?

Ni dinara. JKP „Komunalije“, na konkursu za finansiranje lokalnih inicijativa od 60 projektnih ideja, osvojilo je PRVO mesto, za izbor najboljih projektnih ideja za finansiranje putem crowdfunding-a, pristiglih iz svih regiona Srbije.  Za osvojeno prvo mesto, dobili su sredstva za postavljanje reciklažnog dvorišta. Lokalna samouprava nije učestvovala sa sredstvima iz budžeta grada. kontejneri su nabavljeni od donacija Mitrovačkih preduzeća, najveći donator je British American Tobaco, pored njega i Metalfer koji su kupili kontejnere.

Da li će biti dodatnog zapošljavanja?

Neće. Na reciklažnom dvorištu će se nalaziti čuvari JKP “Komunalije”, neće biti dodatnog zapošljavanja, dva radnika u dve smene koji će otvarati kapije i kontrolisati šta je donešeno na otpad kako bi rasporedili otpad pravilno.

Kako naterati građane da otpad odvoze na reciklažno dvorište?

To je izbor svakog od nas posebno, ako ne želimo otpad pored kontejnera, bićemo društveno odgovorni. Nije problem ni opemenuti ako vidite da neko takav otpad ostavlja ispred vaše zgrade. JKP „Komunalije“ će uskoro postaviti table sa objašnjenjem gde treba da ide reciklažni otpad.

Orlovo naselje danas

Možda Vam se svidi i