Reagovanje u vanrednim situacijama. Simulacija u školi “Jovan Popović”

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U šesnaest sremskomitrovačkih škola sprovedene su obuke za reagovanje u vanrednim situacijama, konkretno požarima.

Poslednja škola u kojoj je ova aktivnost održana bila je Osnovna škola „Jovan Popović“ u Sremskoj Mitrovici. U simulaciji požara učestvovali su zaposleni, đaci, Crveni krst, BSS akademija i vatrogasci.

Nadamo se da nikada neće zaista doći do ovakvih situacija, ali je jako važno da svi budu upoznati sa tim kako bi tada trebalo da reaguju, rekao je v. d. načelnika Gradske uprave za obrazovanje Zoran Đurić.

U ovoj akciji opšte evakuacije škole je učestvovalo više od četiri stotine đaka.– Deca nisu bila upoznata sa ovom vežbom. Kroz manju obuku smo im nagovestili da postoji mogućnost da se nekada dogodi nepogoda u vidu požara. Zadovoljni smo kako je izvedena vežba, a koordinacija nastavnika, đaka i svih nas koji smo učestvovali bila je na odgovarajućem nivou, izjavio je direktor škole Slobodan Stojilković.
Kao i u svakoj kriznoj situaciji uloga Crvenog krsta je bila pomoć ugroženima.– Tokom ove simulacije Crveni krst vršio je prihvat evakuisanih učenika sa povredama i izvršeno je njihovo saniranje, objasnila je sekretar Crvenog krsta Tatjana Jovančević.
Podršku čitavom dešavanju pružila je BSS akademija koja se bavi obukama iz oblasti zaštite i bezbednosti.– Opšta evakuacija zaposlenih i dece je uspešno sprovedena i nadam se da će se ta praksa nastaviti svuda, sa ciljem podizanja svesti i upoznavanja sa procedurama, ne samo kod požara već i drugih vanrednih situacija, ocenio je Aleksandar Lazarević iz BSS-a.Akcija je obuhvatila pojavu dima iz trpezarijskog dela škole, koji se širio prizemljem. U tom trenutku na najbliži bezbedan izlaz usmereni su đaci u kolonoma, čiji je zadatak bio da se bez panike, u pratnji svojih nastavnika evakuišu. Tada je vatrogasna služba sa opremom za gašenje požara ušla u objekat, pronašla povređena i do tada neevakuisana lica i u saradnji sa Crvenim krstom ih smestila na bezbedno.

Možda Vam se svidi i