Raketno takmičenje za srednjoškolce i osnovce na Aerodromu „Veliki Radinci“

Od strane Ozon
0 komentar

Nakon pauze od dve godine zbog pandemijske situacije, sutra od 9 časova na Aerodromu „Veliki Radinci“ biće održano republičko CanSat/ Raketno takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ovo takmičenje organizuju Komitet za razvoj svemirskog programa Srbije i Aeroklub „Sremska Mitrovica”. Na takmičenju će učestvovati sedam izabranih najboljih timova iz Srbije, koji su prošli kompletnu obuku u sklapanju satelita, slanju u orbitu i kontroli slanja i prijema podataka.

  • Ovo takmičenje ima za cilj završnu proveru znanja stečenog tokom izrade CanSat-ova i raketa i prva je faza Svetskog CanSat/ Raketnog šampionata (World CanSat/ Rocketry Championship). – kaže Dušan Radosavljević, direktor komiteta. – Dolazak na Aerodrom i takmičenje sa svojim vršnjacima u potpuno drugom ambijentu i atmosferi, predstavlja neophodan dodatak ovom procesu kako bi učenici bili spremniji za nastavak takmičenja u drugoj fazi, na Kontinentalnom nivou, u Italiji. Rad u učionici s vršnjacima iz klupe i u opuštenoj atmosferi ne može da se poredi sa radom pod tenzijom, na terenu, u situacijama koje iziskuju brzo prilagođavanje i donošenje odluka i pronalaženje rešenja. U ovakvim situacijama učenici sazrevaju, ističu se njihove osobine, do izražaja dolazi timski rad, te timovi neminivno postaju iskusniji i spremniji.

CanSat program
U novembru 1998. godine na simpozijumu University Space Systems (USSS) na Havajima, profesor Robert Tvigs s Univerziteta Stenford predložio je CanSat projekat, gde bi kompletan satelit imao veličinu limenke od 350ml. Ovaj izazov lansirao je niz međunarodnih radionica i takmičenja. Kroz radionice i takmičenja tokom cele prošle dekade, đaci i studenti su dizajnirali i izrađivali Can satelite; lansirali ih putem raketa, balona i/ili aviona na daljinsko upravljanje; prikupljali podatke

Svaki tim ima pet učenika i svako od njih ima poseban zadatak u timu. Tokom takmičenja timovi će morati da ispune dve misije. Prva misija predstavlja lansiranje rakete na vodu bez CanSat-a, dok je druga misija lansiranje rakete na čvrsto gorivo, ali sa CanSat-om.

CanSat-u nakon što se odvoji od rakete, mora da se otvori padobran i tokom spuštanja na zemlju mora da šalje telemetrijske podatke ka zemaljskoj stanici kojom upravlja tim. Ovi podaci se kasnije očitavaju, a upravo tako funkcioniše svaki satelit koji kruži oko naše orbite. Najbolji timovi će predstavljati Srbiju na Kontinentalnom takmičenju u Italiji.

Srpska verzija CanSat programa, praktična nastava iz svemirskog inženjeringa, izvodi se uz pomoć modularnih satelita i plastičnih flaša. Baziran na CanSat raketnom konceptu, ovaj projekat omugućava inovativnim učenicima da steknu praktična iskustva za period manji od godinu dana.

  • CanSat raketni program je mali satelit za obrazovne svrhe, obično ima GPS, malu kameru s telefonom, seznori, moduli i naravno transmiter – kaže Dušan. – U principu, sve što sadrži u jdnom satelitu stane u šaku. Ovaj satelit košta oko sedam stotina dolara, ali ima i manjih, za đake. Osmislili su ga stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država i namenjen je obrazovanju. Cene elektronike su pale i cene sličnih obrazovnih setova, poput Raspberry Pie kompjutera i Arduino modularnog programa vezanog za elektroniku, programiranje i obrazovanje u takozvanim STEAM granama nauke (Science, Technology, Engineering, Arts and Math).

Možda Vam se svidi i