Proglašene najbolje preduzetničke „zelene“ ideje. Green Express iz Sremske Mitrovice među najboljima

Od strane Ozon
0 komentar

Na desetom, jubilarnom Forumu za zelene ideje, koji je organizovala Trag fondacija, proglašene su najbolje preduzetničke ideje zasnovane na održivom razvoju, a dobitnici su nagrađeni sa po 5.000 dolara. Program se realizuje uz finansijsku podršku Fonda braće Rokfeler i Balkan Green Foundation.
I ove godine je stigao veliki broj prijava, a u uži krug je ušlo njih 5, koji su tokom Foruma predstavili svoje inovativne ideje.


Prvo mesto su ravnopravno podelili: Organela iz Beograda, koja se bavi proizvodnjom organske hrane, s ciljem da ona bude dostupna što većem broju ljudi, a da bude besplatna za one kojima je najpotrebnija. Njihova ideja je da besplatno prerađuju biljne sirovine i prave gotove proizvode, za šta su neophodni solarni paneli, koji bi strujom napajali mali pogon za preradu.

Mixkon preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Banja-Aranđelovac, koje je napravilo prototip za preradu odpadnog materijala sa deponije u kvalitetan proizvod za izradu kalupa u Mikro livu. Inovativnost tehnologije se ogleda u tome što su prvi došli na ideju da iz otpada reverzibilnim postupkom dobiju kvalitetan proizvod za livnice i to sa 100 % iskorišćenjem otpadnog materijala.
Treće mesto pripalo je preduzeću Green Express iz Sremske Mitrovice. Reč je o solidarnom preduzeću u osnivanju koje će se baviti poslovima prevoza robe u drumskom saobraćaju, na ekološki najprihvatljiviji način. Misija preduzeća je kreiranje lepšeg, bezbednijeg i zdravijeg životnog okruženja, korišćenjem električnih dostavnih bicikli povećanog tovarnog kapaciteta.

Svi dobitnici će učestvovati i na regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana Fonda braće Rokfeler, a pojedinačne nagrade iznose od 5.000 do 10.000 dolara.

Trag je regionalna fondacija koja deluje u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Već 23 godine podržava i podstiče građane na aktivno učešće u razvoju lokalnih zajednica u kojima žive ili posluju. Trag fondacija osnažuje ljude koji veruju da zajedničke inicijative mogu imati veliki uticaj i koji žele da budu pokretači pozitivnih promena u svojim zajednicama. Tokom prethodne dve decenije Trag fondacija je kroz brojne programe podržala više od 1.700 uspešnih projekata sa preko 15 miliona evra uloženih širom Srbije i regiona.

Izvor Trag

Možda Vam se svidi i